Geens: “Heb nooit de bedoeling gehad te raken aan het bronnengeheim”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) mag dan van plan zijn de straffen op te trekken in geval van schending van het beroepsgeheim, hij heeft “nooit de bedoeling gehad om te raken aan het bronnengeheim van de journalisten.” Dat zegt Geens in een interview met de krant Le Soir. Hij erkent dat lekken in de pers hun repercussies hadden op antiterreuronderzoeken.

“De straffen voorzien voor de schending van het beroepsgeheim bij een dokter, een advocaat en een magistraat zijn bijna anekdotisch (…) Daarom willen we de straffen verstrengen. Wat niets te maken heeft met het bronnengeheim”, zegt de justitieminister.

“Het enige wat we toevoegen: als er aanwijzingen zijn van spionage tegen iemand die de titel van journalist draagt zonder het beroep echt uit te oefenen, heeft het geen zin meer om hem als een journalist te behandelen en zullen we optreden.”

Volgens Geens stond in sommige antiterreuronderzoeken alles al in de media “nog voor we het zelf wisten.” “Ik mag er niet aan denken wat er bij bepaalde huiszoekingen zou kunnen gebeurd zijn”, aldus nog de minister.

Bron De Morgen