Murat Kapllan aangehouden

In Dilbeek, in de buurt van Brussel, heeft de politie de verdwenen Murat Kapllan aangehouden. De man daagde een paar weken geleden na een penitentiair verlof niet meer op in de gevangenis. Een speciale interventie-eenheid van de federale politie rekende Kapllan in. Zij werden getipt door de lokale politie van Dilbeek. Zaterdag geeft de politie meer informatie over de aanhouding. De vriendin, Virginie Barré, werd eerder op de dag gearresteerd. Kapllan Murat is sinds 16 juli voortvluchtig.

Vrijdagmorgen werden in het kader van het dossier door de gerechtelijke diensten van Nijvel nog huiszoekingen verricht, maar die zouden niets hebben opgeleverd. Murat werd voor verscheidene overvallen veroordeeld en ontsnapte vijf keer uit de gevangenis. In mei besliste de raadkamer hem voorlopig vrij te laten, maar de Commissie voor Voorwaardelijke Invrijheidstelling schortte deze beslissing op, waardoor Murat de 1.800 dagen moest uitzitten die hem nog restten.

Na een penitentiair verlof keerde Murat op 16 juli niet naar de gevangenis terug. Op 17 juli werd hij in Waver opgemerkt en hield de politie een grootscheepse klopjacht, waarbij Murat gewond geraakt zou zijn. Toch kon hij door de mazen van het net glippen.

Minister van Justitie Laurette Onkelinx was tevreden met de aanhouding. Ze is ook blij dat de voortvluchtige kon worden teruggevonden en dit zonder dat er geweld moest worden gebruikt. Kapllan werd op de openbare weg overmeesterd. Hij bood geen weerstand. Zijn verdwijning zorgde voor een helse politieke rel. Kop van jut was minister van justitie Laurette Onkelinx.

Advocaat Sven Mary van Barre was bijzonder kritisch over de manier waarop de gerechtelijke autoriteiten van Nijvel tewerk zijn gegaan om de voortvluchtige gangster Kapllan Murat te arresteren. “De autoriteiten hebben mijn cliënte van haar vrijheid beroofd, met het enige motief dat ze de vriendin is van Murat Kapllan.

Ze wisten dat hij zo psychologisch fragiel stond en niet zou aarzelen om zich over te geven of een fout te begaan. Maar iemand opsluiten als drukkingsmiddel is gewoon schandalig en betreurenswaardig”. Mary verwacht dat Barre nu snel zal worden vrijgelaten.

Bron » Gazet van Antwerpen