Extra volmachten inlichtingendienst van agenda gehaald

Het omstreden plan de regering om de inlichtingendiensten uitgebreide nieuwe bevoegdheden te geven en tegelijk de parlementaire controle op de inlichtingendiensten zo goed als af te schaffen, komt er niet meer tijdens deze legislatuur.

In een officieel bericht aan senator Hugo Vandenberghe (CD&V), voorzitter van de commissie Justitie van de Senaat, liet minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) weten dat de regering niet verder aandringt op een stemming over het wetsontwerp op de bijzondere inlichtingenmethoden (BIM).

Tot vorige week was het nog de bedoeling dat het wetsontwerp desnoods met de karwats door de commissie Justitie zou worden gejaagd en deze week op de voorlaatste of laatste plenaire zitting moest worden goedgekeurd. Die overhaaste behandeling was evenwel tegen de zin van de oppositiepartijen.

Diverse verontruste organisaties hadden ook hoorzittingen gevraagd over het plan, dat verregaande gevolgen kan hebben voor de privacy en de burgerrechten. Het door Onkelinx en haar collega van Defensie André Flahaut (PS) ingediende wetsontwerp wil immers ongebreidelde volmachten geven aan de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV.

In het kader van de strijd tegen het terrorisme voorziet het ontwerp een arsenaal aan nieuwe wettelijke en technologische middelen voor de inlichtingendiensten, tot en met de mogelijkheid om ongestraft misdrijven te plegen.

Hoewel iedereen het erover eens is dat de geheime diensten dringend in staat moeten worden gesteld om communicatie af te luisteren en andere moderne spionagetechnieken te gebruiken, ging het regeringsvoorstel voor vele parlementsleden te ver. Zelfs binnen de meerderheid stond niet iedereen achter het regeringsplan.

Zo diende senatrice Christine Defraigne (MR) vorige week een reeks amendementen in. De in het wetsontwerp gehanteerde definities waren volgens Defraigne te vaag en kunnen leiden tot ontsporingen. Bovendien wil ze de voorziene controlemechanismen voor het gebruik van BIM aanzienlijk versterken.

Volgens La Libre Belgique hebben minister Onkelinx en Flahaut het PS-congres van vorige zaterdag aangegrepen om de koppen bij elkaar te steken. Daar zouden de bewindslieden besloten hebben niet langer aan te sturen op een geforceerde spoedbehandeling in de Senaat.

Bron » De Morgen