Militaire inlichtingendienst gaat datakabels bespioneren

De inlichtingendienst bij Defensie, de ADIV, is van plan om de communicatie die loopt via datakabels te onderscheppen. Dat zegt de topman van de ADIV, generaal Eddy Testelmans, in een gesprek met De Standaard dat morgen verschijnt.

De Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV), die onder Defensie valt, is van plan om optische glasvezelkabels af te luisteren. Die optische glasvezelkabels gebruikt iedereen die op het internet surft, een mail verstuurt of telefoneert.

“Over vijf, hooguit tien jaar zal tachtig procent van alle communicatie langs glasvezelkabels lopen. We moeten net zoals andere westerse inlichtingendiensten toegang krijgen tot die essentiële bron van informatie”, zegt Testelmans. Vorig jaar raakte al bekend dat de Britse inlichtingen GCHQ die datakabels bespioneert wanneer ze in Engeland arriveren.

De ADIV moet inlichtingen verzamelen over de veiligheid van Belgen in binnen- en buitenland. De inlichtingendienst mag daarvoor elektronische communicatie onderscheppen. Een basisvoorwaarde is wel dat de communicatie is ontstaan in het buitenland.

Die voorwaarden sluiten echter niet uit dat de ADIV ook datakabels aftapt die in en door België lopen. De communicatie die ontstaan is in het buitenland zou dan uit die datastroom moeten worden gefilterd. Op basis van specifieke zoektermen wordt de relevante informatie eruit gehaald.

Dat aftappen zou ofwel rechtstreeks kunnen gebeuren, ofwel via de telecomproviders. Testelmans rekent erop dat deze vorm van spionage de komende jaren in orde komt.

Minister van Defensie Steven Vandeput steunt het plan alvast. “Wij vinden dat de inlichtingendienst zijn werk moet kunnen doen”, reageert Vandeput via zijn woordvoerder. “Dit soort informatie verzamelen hoort daarbij. Buitenlandse inlichtingendiensten doen dit al. Belgische moeten dat ook kunnen. Maar het is belangrijk dat dit werk gebeurt binnen goede internationale afspraken en een duidelijk wettelijk kader.”

Generaal Testelmans sluit uit dat dit tot ontsporing zal leiden. “Je mag niet vergeten dat wij zeer grondig gecontroleerd worden. Intern, door het kabinet van de minister van Defensie en vooral door het Comité I. Zij gaan na wat de ADIV kan, mag en doet.”

Bron » De Standaard