Jambon laat eengemaakte inlichtingendienst onderzoeken

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat onderzoeken of de verschillende geheime diensten niet beter fusioneren. In het kader van zijn geplande hervorming van het veiligheidsbeleid wil Jambon geen enkel taboe uit de weg gaan. Niet alleen het kerntakendebat bij de politie moet efficiëntiewinsten opleveren.

“We moeten nagaan waar er nog meer synergieën gevonden kunnen worden”, zegt de minister. Waarom geen geïntegreerde inlichtingendienst bijvoorbeeld? Het idee is een grondig onderzoek waard, meent Jambon.

Vandaag zijn er verschillende diensten die zich bezig houden met het beschermen van de staat en haar “wetenschappelijk en economisch potentieel” door onderzoek te voeren naar alle mogelijke dreigingen, met name de (burgerlijke) Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst Adiv en deels ook het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (Ocad).

Toch is het hem niet om een zuiver budgettaire oefening te doen, benadrukt de minister, “maar een fikse besparing kan en mag natuurlijk het gevolg zijn” van de synergie.

Bron » De Standaard