Parlementsleden krijgen inzage bij Staatsveiligheid

Parlementsleden die deel uitmaken van de begeleidingscommissie van Comité I kunnen straks onder voorwaarden sommige ‘geclassificeerde’ gegevens van de Staatsveiligheid en van de militaire inlichtingendienst (ADIV) inkijken. Dat is ingevoerd in het zog van veranderingen die de zesde staatshervorming inhield, ontdekte de krant De Tijd.

Tot nu toe was de begeleiding van Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, een zaak van de Senaat, terwijl de Kamer het toezicht op de politiediensten voor haar rekening nam (Comité P). Beide komen nu bij de Kamer terecht.

Comité I bestaat uit magistraten en enquêteurs, maar heeft een begeleidingscommissie van parlementsleden. Die kunnen straks dus ook zelf inzage krijgen in sommige geheime en vertrouwelijke dossiers. De begeleidingscommissie is tegelijk uitgebreid tot alle fracties die minstens vijf leden tellen in de Kamer. Aan Vlaamse kant valt alleen Vlaams Belang (3 gekozenen) nog uit de boot.

Bron » De Standaard