N-VA: “Welke criteria hanteert Staatsveiligheid om parlementsleden te bespioneren?”

De N-VA vraagt een hoorzitting met de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie en met het hoofd van de Staatsveiligheid in verband met het confidentieel rapport waaruit blijkt dat de Staatsveiligheid al jaren politici screent en nagaat of en wanneer ze contact hebben met organisaties zoals Scientology. Zo luidt het in een communiqué. N-VA wil weten welke criteria de Staatsveiligheid hanteert wanneer ze beslist om parlementsleden te bespioneren.

“De Staatsveiligheid verantwoordt het bespioneren van parlementsleden met de stelling dat de onderzochte organisaties probeerden ‘beslissingsprocessen te beïnvloeden, wetten aan te passen of invloed uit te oefenen'”, zegt volksvertegenwoordiger Ben Weyts in het communiqué.

“Als de Staatsveiligheid deze vermeende intenties beschouwt als een vrijgeleide om parlementsleden te mogen schaduwen en bespioneren, dan vrees ik dat wij in verschillende domeinen gevolgd worden of gevolgd kunnen worden.”

“In een parlementaire democratie controleert het parlement de regering en de overheidsinstellingen zoals de Staatsveiligheid. Niet andersom”, benadrukt Weyts nog. Daarom wil N-VA weten “welke criteria worden gehanteerd om parlementsleden te bespioneren”.

N-VA vraagt dan ook een hoorzitting met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie en met het hoofd van de Staatsveiligheid. “Niet achter gesloten deuren, maar open en bloot. Het gaat hier immers niet over details in een dossier, maar over de basisregels van onze parlementaire democratie.”

Bron » De Morgen