Turtelboom vraagt audit van Staatsveiligheid

De Wetstraat reageert verontwaardigd op het uitgelekte rapport van de Staatsveiligheid. Na de Senaat vraagt ook justitieminister Turtelboom (Open Vld) een audit over de zaak aan het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert.

Heel wat politici, van meerderheid én oppositie, stellen zich vragen bij het geheime document dat in deze krant uitlekte. Het rapport, waarin een waslijst politici wordt vermeld, gaat na op welke manier organisaties als Scientology en Sahaja Yoga politici benaderen om beslissingsprocessen te beïnvloeden.

“Kamerleden en senatoren kunnen tijdens hun activiteiten niet gecontroleerd worden, ik ben daar zeer duidelijk over”, benadrukt minister van Justitie Annemie Turtelboom. “Een parlementslid moet kunnen voelen wat in de maatschappij leeft en heeft contacten nodig.” De Open Vld-minister gaat het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, vragen een audit van de zaak te doen.

Turtelboom vindt het belangrijk dat de Staatsveiligheid zich over het fenomeen sekten kan blijven buigen. “Maar dat een parlementslid contact heeft met iemand van een sekte, betekent niet dat hij of zij die sekte steunt.” Staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) is tevreden dat de zaak onderzocht wordt. Ze is naar eigen zeggen zeer verbaasd dat haar naam in zo’n rapport opduikt.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) vroeg zich op de RTBF af of de Staatsveiligheid geen andere prioriteiten moet krijgen. Volgens Milquet moet het aantal mensen die geheime rapporten krijgen misschien beperkt worden, iets waar ook Turtelboom voorstander van is.

Senaatsvoorzitter Sabine de Bethune (CD&V) vroeg eerder al een onderzoek aan het Comité I, zowel over de inhoud van het rapport als over lekken in de pers. De Bethune vindt het “op zijn minst” vreemd dat de Staatsveiligheid in haar rapport over de contacten van de parlementsleden schrijft.

Gewezen minister van Justitie Tony Van Parys (CD&V) vindt het ronduit onaanvaardbaar dat parlementsleden tijdens hun activiteiten worden gevolgd. “Laat mij duidelijk zijn: het volgen van sekten is de corebusiness van de Staatsveiligheid. Maar het bekijken van de contacten van parlementsleden is iets heel anders.”

De N-VA vraagt hoorzittingen met Milquet, Turtelboom en de top van de Staatsveiligheid. “Niet achter gesloten deuren, maar open en bloot. Het gaat hier immers over de basisregels van onze parlementaire democratie”, aldus Kamerlid Ben Weyts. “Ik vraag mij af of de Staatsveiligheid niet het echte gevaar voor dit land is geworden”, stelt Vlaams Parlementslid Kris Van Dijck, die ook in het rapport wordt genoemd.

CD&V-senator Rik Torfs ten slotte reageert zeer scherp. Volgens hem komen we in ons land bij momenten gevaarlijk dicht bij een politiestaat. “Laten we ons niet neerleggen bij deze ontsporingen. Internationale mensenrechtenorganisaties kunnen een zuiverende rol spelen, ons ‘systeem’ blijkt er uit zichzelf niet toe in staat.”

Bron » De Morgen