Twintigtal actievoerders Nation eist herinvoering doodstraf voor Dutroux

Een twintigtal manifestanten van de Franstalige extreemrechtse groep Nation heeft zich maandag rond de middag verzameld voor het Brusselse justitiepaleis. Daar zal de strafuitvoeringsrechtbank zich vanaf 14 uur buigen over het verzoek van meervoudig moordenaar Marc Dutroux om zijn straf verder uit te zitten onder elektronisch toezicht.

Geschaard achter een spandoek met als opschrift ‘Pendons les pedophiles’ (‘Hang pedofielen op’), reageren de manifestanten op de ‘provocatie’ die ze lezen in het verzoek van Dutroux. “We willen optreden als woordvoerder van de overweldigende meerderheid van de bevolking die wilt dat straffen voor dit soort monsters niet samengedrukt kunnen worden”, luidt het.

Het groepje manifestanten eist onder meer dat de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd voor bepaalde misdaden en voor bepaalde gevallen van recidivisme.

De kans dat de 56-jarige Dutroux inderdaad een enkelband krijgt, is bijzonder klein: alle adviezen zijn negatief. De uitspraak van de strafuitvoeringsrechtbank wordt pas binnen een tweetal weken verwacht.

Marc Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de dood van Julie Lejeune, Melissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks en de ontvoering van Laetitia Delhez en Sabine Dardenne.

Bron » De Standaard