Privépolitie waakt: regering wil dat politie deze taken niet meer uitvoert

Verschillende politietaken zullen binnenkort niet door agenten, maar door privéfirma’s worden uitgevoerd. Dat blijkt uit een wetsvoorstel van Open Vld, dat de steun krijgt van coalitiepartners N-VA en CD&V. De vakbonden zijn op hun hoede, maar zien een uitbesteding wel zitten.

De Zweedse coalitie wil de politie versterken door privébewakingsbedrijven in te zetten voor administratieve en preventieve taken. De uitbesteding van ‘niet-kerntaken’ werd daarom al opgenomen in het federaal regeerakkoord en in de beleidsnota van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Nu dient Open Vld ook een wetsvoorstel in met een gedetailleerde lijst van taken die worden uitbesteed.

De liberalen denken onder meer aan de bewaking van koninklijke gebouwen. Ook de bescherming van uitgaansbuurten, ambassades, internationale instellingen, gerechtsgebouwen en andere overheidsgebouwen zal worden bekeken. Die taken kunnen volgens Open Vld perfect aan privébedrijven worden toevertrouwd. Zo is er ook het transport van gedetineerden, de bewaking van evenementen en slachtofferonthaal.

Vooral de verkeerspolitie ziet taken overgeheveld worden. Het gaat om de administratieve afhandeling en de inning van verkeersboetes, het beheer van flitspalen en de bewaking op parkings. Na een verkeersongeval of bij wegenwerken zullen niet politieagenten, maar wel privéfirma’s de nodige verkeerssignalisatie installeren.

Dat alles zou het werk van de politie moeten verlichten en meer ruimte moeten creëren voor echt interventiewerk. “Veiligheid blijft een kerntaak van de staat. Maar we maken van private bewakingsfirma’s een volwaardige partner. Zo houdt de politie de handen vrij om meer op straat te komen”, zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), die het wetsvoorstel indiende. Vandaag neemt het parlement dat voorstel in overweging.

Het is geen toeval dat Open Vld het voorstel nu op tafel legt. Tijdens de vorige legislatuur deden liberalen Bart Somers en Guido De Padt dat ook al, maar toen ging onder meer sp.a op de rem staan. “Derde keer, goede keer. Deze coalitie is eindelijk bereid om de hervorming door te drukken”, zegt Lahaye-Battheu. Volgens haar zal de uitbesteding een flinke besparing opleveren.

Voor Jambon staat de uitbesteding hoog op de agenda. Op 18 december komt namelijk een werkgroep over het kerntakenbeleid bijeen. Daarin bespreken experten, overheid en politie welke taken die laatste kan uitbesteden. Jambon: “Dit is een belangrijk voorstel, een vertrekbasis voor de werkgroep.”

Ook CD&V schaart zich achter het voorstel. “Dit kunnen we zeker ondersteunen”, zegt Kamerlid Franky Demon, die in de bevoegde commissie zetelt. Demon woont in Brugge, waar twee voetbalploegen, een gevangenis en een opvangcentrum heel wat politiekracht opslorpen. “Ik merk dat er minder blauw op straat komt door al die nevenactiviteiten. Als we dat kunnen veranderen door taken uit te besteden, waarom niet?”

Cruciaal in deze discussie is de steun van de politievakbonden. Zij houden op 16 december stiptheidsacties die het verkeer over het hele land in de war zullen sturen. De vakbonden zijn op hun hoede voor de privatisering, maar zien een uitbesteding van sommige taken wel zitten. “De huidige werkdruk is onhoudbaar. Dan moet je terugplooien op je kerntaken”, zegt NSPV-voorman Gert Cockx.

Bron » De Morgen