Regering wil niet meer voor telefoontaps betalen

Bij de begrotingscontrole heeft de federale regering besloten dat telecomoperatoren de telefoontaps in opdracht van politie en justitie niet meer mogen aanrekenen. Het zou de regering dit jaar 10 miljoen euro opleveren.

De operatoren hebben bedenkingen bij de beslissing van de regering. Ze zeggen de voorbije jaren flink geïnvesteerd te hebben in de technologie en vragen zich af hoe de nieuwe maatregel bekostigd zal worden.

“Naast de kosten voor gebruik factureerden we ook de afschrijvingen van de investeringen die we maakten. Als er vanaf nu niets meer gefactureerd mag worden, dan vraag ik me af hoe de operatoren die kosten moeten dragen”, zegt Jan Margot, woordvoerder van Belgacom. “We hopen op een overleg om uit te klaren hoe deze beslissing kan worden toegepast zonder dat iemand daarvan de dupe wordt.”

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) vindt dat de telefoontaps goedkoper kunnen, maar geeft toe dat er nog ruimte is voor onderhandelingen. “De prijzen voor telefoontaps zijn proportioneel te duur in ons land. Het hoeft dus niet noodzakelijk gratis te zijn, maar de factuur zal toch een stuk naar beneden moeten gaan.”

Bron » VRT Nieuws