Regering zet zwaar in op strijd tegen wapenhandel

De opsporing van illegale vuurwapens, ook proactief, wordt de komende jaren één van de prioriteiten van de politie. Het nagelnieuwe ‘Wapenplan’ voorziet onder andere in de oprichting van een speciale cel tegen wapenhandel. Dat een nationaal wapenplan geen overbodig instrument is, werd gisteren nogmaals bewezen met een megavondst verboden wapens in Brussel.

De federale gerechtelijke politie doekte één van de grootste netwerken van wapen- en explosievenhandel op in Anderlecht, Brussel, Sint-Gillis en Vorst. Behalve een buslading explosieven en 700 kogels werden er ook verschillende machinegeweren, twee karabijnen en vier revolvers in beslag genomen.

Het ‘actieplan tegen de zwendel in vuurwapens’ is een rechtstreeks gevolg van het bloedbad in Luik in december 2011, waarbij recidivist Nordine Amrani uiteindelijk zes dodelijke slachtoffers maakte – onder wie hijzelf. Vandaag staat het plan op de agenda van de ministerraad, naar alle verwachting wordt het unaniem goedgekeurd. Eerder deze week kreeg minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) al groen licht van het kernkabinet.

Bottomline van het plan is het gevoelig strenger maken van de wapenwetgeving, zowel het bezit als de trafiek. De opsporing van illegale (vuur)wapens is één van de krachtlijnen. Turtelboom wil de stijgende invoer van oorlogstuig, vooral uit Oost-Europa, aan banden leggen door een proactieve aanpak. Zoeken naar de bron is de boodschap.

Een tweede pijler is het strenger opvolgen van (voorwaardelijk) vrijgelaten gevangenen/veelplegers. Daarvoor is een betere informatiedoorstroming nodig tussen de politiediensten, parketten en gevangenissen. Als de bevoegde gouverneur iemand een wapenvergunning weigert, moet justitie daarvan op de hoogte gebracht kunnen worden.

Zoals de minister al aankondigde na de dodelijke raid in Luik is ook de lijst van verboden wapens geactualiseerd. Parallel daarmee is het aantal vrij te verhandelen wapens (zoals historische vuurwapens, red.) gevoelig gekrompen – wat de wapenliefhebbers en schietclubs niet graag zullen horen. Maar de bedoeling van het plan is net dat een geweer kopen geen koud kunstje meer mag zijn.

Eén van de belangrijkste onderdelen van het plan is de oprichting van een speciale cel wapenhandel. Die cel gaat onder meer in kaart brengen hoeveel zware wapens er in België circuleren en zal daarvoor gebruik maken van de ballistische gegevens van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek (NICC).

Justitie en politie zijn voorstander om het gebruik van telefoontaps uit te breiden naar de bestrijding van binnenlandse wapenhandel. Momenteel kan dat alleen wanneer er sprake is van internationale trafiek. Dit moet nu eerst juridisch worden uitgeklaard.

Los van het wapenplan staat de ‘strijd tegen illegale wapens’ ook in de prioriteitenlijst van het nieuwe Nationaal Veiligheidsplan 2012-2015, dat eveneens vandaag wordt goedgekeurd. Minister Turtelboom en haar collega van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) zullen geflankeerd worden door premier Elio Di Rupo (PS), die wil laten zien hoe belangrijk hij veiligheid vindt.

De top-10 van het Nationaal Veiligheidsplan (NVP) lekte al uit in De Morgen. Topprioriteit wordt de aanpak van gewapende diefstallen, gevolgd door geweld in openbare ruimten en op het openbaar vervoer. De strijd tegen drugs, terrorisme, intrafamiliaal geweld, mensenhandel en fraude maken ook deel uit van de lijst.

“Ook milieumisdrijven laten we niet los”, bevestigde Turtelboom gisteren in de commissie-Justitie. Zowel het NVP als het Wapenplan zou twee weken geleden al worden goedgekeurd, maar dat moest worden uitgesteld “omdat er veel tijd werd besteed aan de pensioenhervorming van de brandweer, zodat de agenda niet kon worden afgewerkt.”

Bron » De Standaard