Gerechtelijke politie van Brussel legt wapenhandel bloot

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft na meer dan zes maanden onderzoek een groot netwerk van wapenhandel eigenhandig ontmanteld. Dat heeft het parket van Brussel gemeld. Een 70-tal wapens werd tot nu toe in beslag genomen. Een groot deel van de wapens werd op legale wijze aangekocht, aldus hoofdinspecteur Alain Vlaemynck die het onderzoek heeft geleid. Het onderzoek, dat in maart begon, gebeurde in het kader van de wapenbevoorrading van het Brusselse misdaadmilieu.

Het netwerk was goed georganiseerd en “reikte verder dan de bevoegdheid van het arrondissement Brussel”. In september werden verschillende leden van het netwerk op heterdaad betrapt, waarna een reeks huiszoekingen plaatsvond. “Acht mensen werden opgepakt en vier van hen werden aangehouden”, luidt het. De raadkamer heeft de aanhouding van de vier verdachten intussen verlengd. Verschillende verdachten waren al gekend bij het gerecht. Het gaat onder meer om wapenverzamelaars.

“Onze cel wapenhandel, die in maart 2010 werd opgericht, is de handel zelf op het spoor gekomen”, zegt het hoofd van de Brusselse Federale Gerechtelijke Politie ( FGP) Brussel. “De eerste verdachte die we in het vizier kregen was een tussenpersoon, iemand die de link legde tussende grote leveranciers en de kleine afnemers. Vanuit dat vertrekpunt zijn we erin geslaagd zowel die leveranciers als die afnemers in beeld te krijgen.”

Daarbij werd gebruik gemaakt van bijzondere opsporingsmethoden zoals observaties en telefoontaps, onder toezicht van onderzoeksrechter Bruyneel. Het onderzoek leidde er uiteindelijk toe dat de speurders midden september verschillende verdachten op heterdaad konden betrappen bij een wapentransactie. In de loop van de daaropvolgende weken voerden de speurders verschillende huiszoekingen uit in de Brusselse regio, in Vlaams-Brabant en elders in Vlaanderen.

De agenten namen talrijke onderdelen van vuurwapens, herstelmateriaal, geluidsdempers en massa’s munitie in beslag. De speurders troffen ook een hele hoop Russische revolvers aan die uit de Tweede Wereldoorlog dateren. “Die wapens zijn in België vrij verkrijgbaar omdat er zogenaamd geen munitie meer voor bestaat”, zegt hoofdinspecteur Vlaemynck. “In het voormalige Oostblok zijn er echter nog grote voorraden van die munitie verkrijgbaar. Bovendien kunnen de revolvers aangepast worden zodat er ook andere munitie in past. Deze wapens zijn vooral in het Albanese milieu zeer gegeerd omdat het de enige revolvers zijn waarop een geluidsdemper past.”

Een andere vondst die de FGP deed is een UZI-machinepistool dat toebehoorde aan de voormalige rijkswacht. “Na de politiehervorming is het wapen onklaar gemaakt of gedemilitariseerd en verkocht aan een verzamelaar”, gaat de hoofdinspecteur verder. “We hebben het nu volledig gebruiksklaar teruggevonden, met bijbehorende geluidsdemper. Dit wapen vuurt 600 kogels per minuut af, van kaliber 9 millimeter.”

Het is niet het enige wapen dat gedemilitariseerd werd aangekocht en vervolgens schietklaar werd gemaakt. Hetzelfde geldt voor verschillende pistolen, machinepistolen en zelfs een heus machinegeweer. “In een aantal gevallen troffen we de wapens aan met een loop die geblokkeerd was, zodat ze zogenaamd onklaar waren”, zegt hoofdinpecteur Vlaemynck. “Tijdens de huiszoekingen vonden we echter verschillende verborgen bergplaatsen waar gebruiksklare lopen verstopt lagen. Door de lopen eenvoudigweg te verwisselen, was het wapen dan schietklaar.”

Bron » De Morgen