Politie krijgt te veel wapens

De politie weet geen blijf meer met de 60.000 vuurwapens en tonnen munitie die ze inzamelde sinds de nieuwe wapenwet van kracht is. De wapens liggen in de politiekantoren tot de ontmijningsdienst DOVO ze ontmantelt. Maar de vernietiging ervan heeft vertraging opgelopen. Volgens Willy Baugniet van de politievakbond NSPV zijn enkele commissariaten tikkende tijdbommen geworden.

De politiekantoren zijn niet uitgerust om een dergelijke hoeveelheid wapens te stockeren. “Verboden wapens en munitie worden overal in de commissariaten gedropt. Niet alleen op de daarvoor voorziene plaatsen, maar ook in lege cellen of in chauffagehokken,” luidt het bij het NSPV. Dat is een gevaarlijke situatie voor de agenten die er werken.

De wapendienst van de Federale Overheidsdienst Justitie geeft toe dat er een probleem is. “Vooral de vernietiging van de munitie verloopt moeilijk,” luidt het daar. De nieuwe wapenwetgeving is al sinds 9 juni 2006 van kracht, maar wapenbezitters krijgen nog tot 30 juni dit jaar de tijd om zich in orde te stellen. Iedereen kan tot dan straffeloos en anoniem afstand doen van zijn wapen, voor zover dat niet wordt gezocht.

Net nu verklaart CD&V-justitiespecialist Tony Van Parys aan de krant Het Laatste Nieuws dat wie vandaag zonder vergunning een pistool, revolver of een halfautomatisch wapen draagt aan een sanctie ontsnapt. Hij zegt dat men op het kabinet van Onkelinx overhaast en onzorgvuldig te werk gegaan is bij de uitvoering van de nieuwe wapenwet.

De nieuwe wapenwet voorziet dat niemand een vergunningsplichtig vuurwapen mag dragen tenzij om een wettige reden en mits hij in het bezit is van een vergunning. “Maar dat artikel is nog steeds niet in werking getreden,” stelt Van Parys vast. “De oude wapenwet is dus nog van toepassing, maar de straffen die daaraan verbonden zijn, zijn inmiddels wel opgeheven”.

Bron » Knack