Belg bezit meer dan 32.000 zware wapens

In het centrale wapenregister zijn tot nu toe 32.425 zware wapens officieel opgenomen. Dat heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) geantwoord op een vraag van Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen). Dat meldt Le Soir.

Het gaat om 2.851 pistoolmitrailleurs (zoals de uzi), 1.619 lichte automatische geweren (FAL), en 27.925 aanvalsgeweren (kalasjnikov). De cijfers zullen nog evolueren, zegt Turtelboom.

De wapens worden gebruikt voor de jacht, voor faunabeheer; voor sportieve en recreatieve doeleinden, voor de “uitoefening van een beroep met bijzondere risico’s”, of nog voor “persoonlijke verdediging”.

“Deze wapens zijn totaal nutteloos en vormen een gevaar voor de maatschappij”, vindt Van Hecke. Volgens de wapenwet moeten zware wapens officieel geregistreerd worden bij de autoriteiten. De eigenaar moet ook een verschillende criteria voldoen.

Hij moet bijvoorbeeld meerderjarig zijn, een blanco strafblad hebben en een ‘geldig’ motief, een medisch attest voorleggen en de toestemming hebben voor het wapen van de persoon met wie hij samenleeft.

Bron » De Standaard