Rechters niet blij met minnelijke schikking bij zware misdrijven

De rechters zijn niet tevreden met de uitbreiding van minnelijke schikkingen in strafzaken. Dat zegt de Antwerpse onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe zaterdag aan VRT-radio. In een nieuwe rondzendbrief staat dat het parket in bepaalde gevallen ook voor zware misdrijven deals mag sluiten met verdachten. Cauwenberghe bang dat de rechtbanken en de onderzoeksrechters daardoor buitenspel worden gezet. Het openbaar ministerie krijgt volgens hem een te belangrijke rol.

“Men is hier heel ver gegaan om de beslissingen van rechtbanken terug ongedaan te maken of gerechtelijke onderzoeken die lopende zijn vroegtijdig af te breken. Men haalt het argument aan dat het langere procedures vermijdt. Maar we moeten ons toch de vraag stellen of dit allemaal wel zo gezond is. Ik heb het ooit eens als volgt geformuleerd: wie geld heeft, krijgt lekkers. Dat wil zeggen dat verdachten die hun straf kunnen afkopen de mogelijkheid gaan krijgen om veroordelingen voor de rechtbank te vermijden”, aldus Van Cauwenberghe.

Bron » De Tijd