Duizenden criminelen kopen hun vervolging af

Criminelen hebben vorig jaar in 6.677 strafzaken hun vervolging mogen afkopen. Dat vooral bij financiële zaken de vervolging afgekocht wordt, klopt hoegenaamd niet. Er is immers maar sprake van elf financiële dossiers, zo schrijft De Tijd dinsdag. De wet op de minnelijke schikkingen werd twee jaar geleden uitgebreid om fraudeurs efficiënter te bestraffen en de verjaring van dergelijke dossiers te vermijden.

De cijfers leren echter dat afkoopdeals gesloten worden met criminelen van alle slag. Het gaat bijvoorbeeld om zaken met zware diefstallen (63), diefstallen met geweld (21), opzettelijke slagen en verwondingen (182), drugs of doping (1.233) en zelfs verschillende feiten van seksuele uitbuiting (21), aanranding en verkrachting (4). De verdachten in al die afgekochte zaken moesten zich niet meer verantwoorden voor de strafrechter.

In 2012 werd in zes zaken een schikking getroffen voor fiscale fraude en in vijf zaken voor financiële misdrijven. Koploper qua minnelijke schikkingen is het verstoren van de openbare orde (2.283), voor gewone diefstal (1.364). Opvallend is ook dat in Vlaanderen een pak meer minnelijke schikkingen worden getroffen met criminelen.

Bron » De Standaard