‘Taken Staatsveiligheid herbekijken’

De politici die gevolgd werden door de Staatsveiligheid eisen excuses. Zeker nu het Comité I bevestigt dat de geheime dienst fouten maakte. ‘Onze namen zijn zomaar te grabbel gegooid’, zegt Vlaams Parlementslid Kris Van Dijck (N-VA).

Een reeks politici doken op in het gelekte rapport van de Staatsveiligheid over de handel en wandel van organisaties als Scientology, Sahaja Yoga en de Moslimbroederschap. De geheime dienst merkte bijvoorbeeld op dat Van Dijck werd benaderd door Sahaja Yoga.

“Iemand heeft me meer bepaald gevraagd of ik een ruimte kende om yoga te doen”, zegt het Vlaams Parlementslid. “Ergens kan ik ermee lachen. De situatie is zo belachelijk. Maar anderzijds wordt mijn naam simpelweg te grabbel gegooid door de geheime dienst. En de mensen denken snel ‘Waar rook is, is vuur’.” Het ergste is volgens Van Dijck dat de Staatsveiligheid nooit contact met hem heeft opgenomen.

“Zo’n belangrijke dienst moet ernstig werk leveren. Zeker met parlementsleden. Maar de regels en procedures blijken niet gerespecteerd. Ik begrijp dat ze zaken willen uitzoeken, maar dat moet wel steeds correct gebeuren. Dit is geen lachertje. Tijdens de hele hetze heeft topman Winants mij ook nooit een woordje uitleg gegeven. En ik wacht eveneens nog op excuses.”

Rol voor politiek

Rik Torfs, de rector van de KU Leuven en voormalig CD&V-senator, vindt het uitgelekte rapport een schending van zijn privacy. Hij benadrukt dat de Staatsveiligheid met de nodige zorgvuldigheid moet werken. “Hun uitleg dat ze me volgden om me te beschermen en niet om me te controleren, heb ik altijd onnozel gevonden. Dat slaat nergens op.”

Torfs staat in het rapport omdat hij als organisator van een colloquium rond ‘godsdienst in de 21ste eeuw’ door Scientology was benaderd. De CD&V’er heeft echter niets te maken met de organisatie, benadrukt hij. “Het is toch wat vreemd dat de Staatsveiligheid zich moet bezighouden met het onderzoek naar sekten. Dat kan het parket toch ook doen? De Staatsveiligheid zou zich moeten concentreren op terrorisme en radicalisering. “Al speelt de politiek daarin ook een rol. Het parlement beslist namelijk welke taken de Staatsveiligheid krijgt. Mij lijkt het een goed idee om die taakverdeling te herbekijken in de nabije toekomst.”

Staatssecretaris voor Asiel Maggie De Block (Open Vld) zegt dat ze het rapport van het Comité I met veel interesse zal lezen, maar wil voor de rest geen commentaar kwijt. “Ik heb vertrouwen in het onderzoek dat justitieminister Annemie Turtelboom vorderde.” Haar naam viel omdat een sekte de gewezen huisarts had opgebeld met de vraag haar voorschrijfgedrag van medicamenten te milderen.

Behalve Van Dijck, Torfs en De Block worden nog een hele resem politici genoemd in het gelekte rapport van de Staatsveiligheid, onder wie Elio Di Rupo (PS), Inge Vervotte (CD&V), Tony Van Parys (CD&V) en Johan Demol (gewezen Vlaams Belang). De Staatsveiligheid heeft altijd benadrukt dat ze geen politici spioneert. Dat hun namen in het rapport opduiken, komt doordat sekten contact met hen zochten. “Wij houden de leden van die sekten in de gaten, niet de politici”, zei Winants meermaals.

Verdediging

Senator Dirk Claes (CD&V) is een van de weinige politici die administrateur-generaal Alain Winants nog openlijk verdedigt. Hij zetelt in de begeleidingscommissie in de Senaat die het onderzoek van het Comité I naar de Staatsveiligheid mee opvolgt.

“Winants verdient een eerlijke kans. In het verslag van het Comité I staat alleen dat een onderzoek naar de strategie van Scientology belangrijker is dan het noemen van namen. Maar dat doet niets af aan de merites van Winants.” Volgens Claes maakt de baas van de Staatsveiligheid nog altijd kans op een herbenoeming. “Niets belet de man om herbenoemd te worden en een nieuw mandaat aan te gaan.”

Bron » De Morgen