Winants op weg naar exit

De Wetstraat heeft nog amper vertrouwen in de Staatsveiligheid en topman Alain Winants. De herbenoeming waarop hij aast, lijkt stilaan uitgesloten. ”Winants moet zijn fout toegeven, maar zal dat nooit doen”, zegt justitiespecialist Renaat Landuyt.

“Het rapport van het Comité I bewijst dat de Staatsveiligheid het niet zo nauw neemt met de regels. Ze spelen blijkbaar graag cowboy en indiaantje. Dat kan niet. Of de herbenoeming in gevaar is? Dat lijkt me evident. Hij zit aan het stuur. Hij is verantwoordelijk.”

Een politicus binnen de regering-Di Rupo is duidelijk. Als het van hem afhangt, heeft Winants niets meer te zoeken bij de Staatsveiligheid. De druppel is het feit dat nu ook het Comité I, het orgaan dat de inlichtingendiensten controleert, struikelt over de manier van werken van de Staatsveiligheid.

Alles draait om een onderzoek naar organisaties als Scientology en Sahaja Yoga, die politici benaderden. Het Comité I noemt dat onderzoek, dat uitlekte met alle namen van benaderde politici, ‘problematisch’ .

Vel redden

De Staatsveiligheid reageerde in een kort persbericht. Kern van de zaak: de Staatsveiligheid is niet doof voor kritiek. Want, zo schrijven ze, ze schikten zich al naar de aanbevelingen van het Comité I in twee tussentijdse verslagen. Verder zeggen ze intern ook al maatregelen te hebben genomen om zich te schikken naar de definitieve aanbevelingen van het controleorgaan. Het bericht werd uitgestuurd in naam van de Staatsveiligheid en niet van de administrateur-generaal Alain Winants, die met vakantie is.

Voor sp.a-Kamerlid en justitiespecialist Renaat Landuyt volstaat het bericht van de Staatsveiligheid niet. Winants kan volgens hem maar op één manier zijn vel en zijn stoel redden – door toe te geven dat de Staatsveiligheid fouten maakte. “Het onderzoek focuste zich op mooie namen in plaats van op de verbanden en de structuren. En dat gebeurt vaak. De doorlichting van het Comité I zegt genoeg. Alles hangt nu af van de reactie van Winants. Maar het zou me écht verbazen dat hij de fout toegeeft.”

Prestigieuze post

Alain Winants staat al sinds 2006 aan het hoofd van de Staatsveiligheid. Politieke partijen zijn niet ongevoelig voor de prestigieuze post. Van Winants is het geen geheim dat hij een Open Vld/MR-etiket draagt. Eigenlijk verstreek zijn vijfjarig mandaat in 2011 al. Sindsdien is hij administrateur-generaal ad interim. Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) moet de benoeming van Winants’ opvolger snel op gang trekken.

In de wandelgangen van de Wetstraat klinkt het dat na deze nieuwe kritiek meer partijen gewonnen zijn voor een open procedure dan voor een herbenoeming van Alain Winants. Een naam die valt als het gaat over zijn mogelijke opvolger is die van oud-procureur-generaal Cédric Visart de Bocarmé. Hij zou door het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) vooruitgeschoven worden als dé kandidaat van de christendemocraten. Al ontkent de partij dat formeel.

Bron » De Morgen