Alain Winants wordt nieuwe chef Staatsveiligheid

Minister van Justitie Laurette Onkelinx heeft de kandidatuur van Alain Winants voor de functie van administrateur-generaal van de Staatsveiligheid voorgedragen. De kandidatuur van de advocaat-generaal bij het hof van beroep van Brussel is vrijdag al door het ministerieel comité voor inlichtingen en veiligheid goedgekeurd.

Het veiligheidsonderzoek kan nog een tweetal weken duren. Daarna kan de kandidatuur aan de koning worden voorgelegd. Winants was de laatste in de running na een strenge selectie van de kandidaten, benadrukte de justitieminister. Onkelinx betreurde dat het nieuws gelekt was, want het gaat om “een erg gevoelig domein”.

Winants is de nationale bijstandsmagistraat inzake financiële criminaliteit. Hij superviseert ook de divisies terrorisme en groot-banditisme van het Brusselse parket. Hij is onder andere bekend van het proces tegen de vzw’s van het Vlaams Blok en trad ook op als openbaar aanklager in de twee processen over de volkerenmoord in Rwanda en in het proces tegen Andras Pandy.

Winants studeerde in de jaren zeventig aan de VUB af als criminoloog en is perfect tweetalig. Hij is net als zijn voorganger Koen Dassen van blauwe signatuur.

Bron » De Morgen