Alain Winants: “Staatsveiligheid wist altijd dat de Russen niet weg waren”

“Sinds de crisis in Oekraïne zijn de Koude Oorlog en de ouderwetse spionage à la James Bond weer helemaal terug.” Ex-topman van de Staatsveiligheid Alain Winants toont zich in De Standaard pessimistisch over de huidige ontwikkelingen in de internationale politiek.

“Spionage en de Koude Oorlog zijn weer helemaal terug.” Technieken om informatie te ontfulselen zoals dat in de tweede helft van de twintigste eeuw het geval was? Winants meent dat ze nooit zijn weggeweest.

Volgens Winants moet het asiel van NSA-klokkkenluider Edward Snowden in Rusland bijvoorbeeld volledig in die optiek gezien worden. “Het is geen toeval dat Edward Snowden net in Rusland asiel heeft gekregen. De onthullingen van Snowden passen perfect in het kraam van de Russen.”

Dat Poetin zich dezer dagen opwerpt als redder van het internationaal recht, gaat er bij Winants niet in. “Ik heb gelezen dat meneer Poetin aan Snowden heeft gezegd dat de Russen niet doen wat de NSA doet. Dat is toch wel heel kort door de bocht.”

Benoemingsprocedure komedie

Verder geeft Winants commentaar op de manier waarop de politiek hem aan de kant geschoven heeft. “Het is ondertussen duidelijk dat ik de voorbije maanden meegespeeld heb in een komedie. Ik heb me kandidaat gesteld voor een functie waar men mij niet meer voor wilde.”

De ganse benoemingsprocedure van zijn opvolger Jaak Raes is volgens Winants uitgedraaid op een heuse vaudeville. “De ministerraad bracht in extremis een aantal wijzigingen aan. De kandidaat voor de functie van adjunct moest voor het eerst sinds 1830 geen jurist meer zijn. Ook het percentage om te slagen voor de taaltest werd naar beneden gehaald. Dat zegt genoeg. En dan spreek ik alleen nog maar over de functie van adjunct.”

Bron » De Morgen