Winants en Raes strijden om Staatsveiligheid

Uittredend administrateur-generaal van de Staatsveiligheid Alain Winants behoort tot de kanshebbers om straks opnieuw de inlichtingendienst te leiden. Winants staat al sinds 2006 aan het hoofd van de Staatsveiligheid.

Hij kreeg de wind van voren toen bekend raakte dat de namen van tientallen politici genoemd werden in dossiers van ‘zijn’ Staatsveiligheid. Het ging onder meer om een onderzoek naar de Scientology-kerk. Er kwam toen ook een doorlichting door het controleorgaan Comité I.

Dat had heel wat kritiek op Winants en zijn dienst. Toch kreeg Winants onlangs een positieve evaluatie. Zijn voornaamste tegenstrever is Jaak Raes, huidige baas van het Crisiscentrum en CD&V’er. Politieke partijen zijn niet ongevoelig voor de prestigieuze post. Van Winants is geweten dat hij een Open Vld/MR-etiket draagt. Eigenlijk verstreek zijn vijfjarig mandaat al in 2011. Sindsdien is hij administrateur-generaal ad interim.

Bron » De Morgen