Jaak Raes aan het hoofd van Staatsveiligheid

Jaak Raes (53), de directeur-generaal van het crisiscentrum van Binnenlandse zaken, wordt de nieuwe administrateur van de Staatsveiligheid. Dat heeft de ministerraad zonet beslist.

Jaak Raes (53), de directeur-generaal van het crisiscentrum van Binnenlandse zaken, wordt de nieuwe administrateur-generaal van de Staatsveiligheid. Dat heeft de ministerraad zonet beslist.

Als adjunct krijgt Raes Pascal Petry naast zich. Petry is de huidige veiligheidsadviseur van premier Elio di Rupo (PS). Isabelle Mazzara komt aan het hoofd van de FOD Binnenlandse Zaken.

Raes werd door de ministerraad verkozen boven Alain Winants, de huidige administrateur-generaal. Cédric Visart de Bocarmé, oud-procureur-generaal van Luik, was de derde kandidaat. Maar hij haakte op het laatste moment af.

Jaak Raes studeerde rechten in Gent en begon zijn loopbaan midden jaren tachtig als speurder bij de gerechtelijke politie, op de afdeling zware criminaliteit en financiële misdrijven. Hij klom op in de hiërarchie en kwam in 1992 aan het hoofd van de School voor Criminologie en Criminalistiek.

Daarna had hij verschillende bestuursfuncties bij de directie van de gerechtelijke politie, om uiteindelijk in 2003 chef te worden bij het nieuw opgerichte Crisiscentrum van de regering. Hij leidde onder meer het recente bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama in goede banen.

Bij de Staatsveiligheid zal Raes in budgettair moeilijke omstandigheden verder moeten werken aan een modernisering van de dienst, bijvoorbeeld wat betreft cyberspionage.

Voor Alain Winants is het een bittere pil. Hij kwam net als Raes als geschikt uit de selectieprocedure. Winants stond in totaal zeven jaar aan het hoofd van de Staatsveiligheid. Zijn mandaat liep af in oktober 2011. De laatste twee jaar voerde hij zijn functie ad interim uit.

Dat Raes na de selectie de voorkeur kreeg boven Winants is niet echt een verrassing. Een herbenoeming van Winants lag politiek moeilijk. Nadat twee vorig jaar uitgelekte rapporten van de Staatsveiligheid leken te suggereren dat de inlichtingendienst politici in de gaten zou houden, lag Winants onder vuur.

Een doorlichting van het Comité I, de waakhond van onze inlichtingendiensten, oordeelde dat de Staatsveiligheid zijn boekje niet te buiten was gegaan, maar dat kon de negatieve perceptie niet doen keren. De relatie tussen Winants en zijn politieke oversten verliep bovendien ook niet altijd even vlot.

De nieuwe administrateur-generaal krijgt ook voor het eerst in de geschiedenis een niet-jurist als adjunct. Toen de ministerraad in december vorig jaar een nieuw KB goedkeurde dat het profiel bepaalde waaraan de volgende administrateur en zijn adjunct moesten beantwoorden, bleek dat de adjunct voor het eerst in de geschiedenis geen jurist meer moest zijn. Op het lijf geschreven van PS’er Pascal Petry.

Bron » De Standaard