Jaak Raes nieuwe topman Staatsveiligheid

Jaak Raes, de directeur-generaal van het crisiscentrum, wordt de nieuwe topman van de Staatsveiligheid. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor zijn benoeming, zo bevestigen regeringskringen. Pascal Petry, momenteel de veiligheidsadviseur van premier Elio Di Rupo, krijgt de functie van adjunct-administrateur-generaal.

De 53-jarige Raes wordt de opvolger van Alain Winants, die sinds 2006 de Staatsveiligheid leidde, waarvan de laatste jaren ad interim. Tijdens zijn beleid kwam de dienst enkele keren onder vuur te liggen.

Dat was bijvoorbeeld het geval toen een rapport over Scientology de indruk wekte dat de Staatsveiligheid politici zou opvolgen. Het Comité I oordeelde later echter dat de Staatsveiligheid zijn boekje niet te buiten ging bij de manier waarop ze informatie over politici verzamelt.

Winants was kandidaat om zichzelf op te volgen, maar moest de duimen leggen voor Jaak Raes. Die begon zijn loopbaan bij de gerechtelijke politie. In 2003 werd hij directeur van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken, dat vooral bekend is voor de coördinatie van noodsituaties of potentiële crisissen, bijvoorbeeld in geval van verhoogde terreurdreiging.

Ook voormalig procureur-generaal van Luik Cédric Visart de Bocarmé was een tijdlang kandidaat voor de post. Volgens mediaberichten was Winants ook kandidaat voor de positie van procureur-generaal van Brussel.

Bron » De Morgen