Koen Dassen nieuwe topman staatsveiligheid

De kabinetschef van Binnenlandse Zaken wordt vandaag voorgedragen als nieuwe administrateur-generaal van de staatsveiligheid. Algemeen wordt aangenomen dat de ministerraad de voordracht van Koen Dassen omzet in een benoeming.

Het kernkabinet raakte het gisteren dan toch eens over de nieuwe topman voor de staatsveiligheid. Er waren zoals bekend drie kanshebbers: Koen Dassen (kabinetschef Binnenlandse Zaken), Jean-Claude Leys (advocaat-generaal Bergen) en Jos Buysse (waarnemend administrateur-generaal staatsveiligheid).

Binnen het kernkabinet kwam men er echter niet uit. Volgens ingewijden was er sprake van een patstelling (DM 25/9). Dassen kreeg de onvoorwaardelijke steun van premier Verhofstadt, die daardoor niet wenste in te stemmen met de voordracht van Leys. Die laatste werd gesteund door minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, die om die reden niet akkoord ging met een voordracht van Dassen. Vandaar dat ingewijden maar één oplossing zagen: kandidaat nummer drie voordragen.

Dat laatste was blijkbaar niet nodig. Een telefonische rondvraag leerde gisteren dat Dassen algemeen wordt gezien als de ‘beste keus’. Vanochtend vroeg zal hij worden voorgedragen door drie personen: justitieminister Verwilghen, zijn collega van Buitenlandse Zaken Michel en premier Verhofstadt. Die laatste krijgt dus zijn zin.

De topfunctie bij de staatsveiligheid was vacant sinds 1 juni, toen administrateur-generaal Godelieve Timmermans ontslag nam na kritiek op de werking van haar dienst. Omdat ze nog vakantiedagen had staan en die ook daadwerkelijk opnam, was de plaats echter pas vrij sinds 1 augustus.

Bron » De Morgen