Nummer twee van Belgische staatsveiligheid vecht benoeming van Koen Dassen aan

De benoeming van Koen Dassen als baas van de staatsveiligheid is onwettig. Dat meent althans Jos Buyse, de nummer twee van de inlichtingendienst. Hij trekt naar de Raad van State om de schorsing en vernietiging van die benoeming te vragen.

Nadat Koen Dassen, voormalig kabinetschef binnenlandse zaken, eind september als nieuwe administrateur-generaal van de staatsveiligheid werd benoemd, werd de functie van zijn adjunct vacant verklaard (DM 28/9). Dat had te maken met het feit dat adjunct Buyse van dezelfde (Nederlandse) taalrol was als Dassen.

De taalpariteit vereist dat de adjunct in dit geval een Franstalige is. Tegelijk met de vacantverklaring stelde Justitie een zogenaamde ‘onbestaanbaarheidsprocedure’ in. Op basis daarvan zou Buyse moeten opstappen of een andere ‘gelijkwaardige’ functie aanvaarden.

Buyse beschouwt die procedure zelf als onbestaanbaar, wisten ingewijden gisteren te vertellen. “De procedure heeft geen enkele wettelijke basis. Bovendien vloeit ze voort uit de onwettigheid van Dassens benoeming”, klonk het. De benoeming zou manifest in strijd zijn met de taalwetgeving.

De ministerraad had twee mogelijkheden na het vertrek van de Franstalige Godelieve Timmermans als baas van de staatsveiligheid: “Buyse, die vlak voordien voor vijf jaar vast benoemd was, promoveren en een nieuwe Franstalige adjunct aanwerven of een Franstalige administrateur-generaal benoemen”, zo meldt onze bron. Aangezien de ministerraad geen van beide deed, stapt Buyse naar de Raad van State. “Hij zoekt er verhaal en vraagt de schorsing en vernietiging van de benoeming van Dassen.”

Jos Buyse wilde gisteren geen commentaar geven, naar verluidt om eventuele onderhandelingen met de regering over zijn professionele toekomst niet in het gedrang te brengen.

Bron » De Morgen