Regering oneens over nieuwe chef staatsveiligheid

De regering kon het gisteren, op de laatste ministerraad voor de zomervakantie, niet eens worden over de keuze van een nieuwe administrateur-generaal voor de staatsveiligheid. De beslissing over de opvolging van de ontslagnemende chef van de inlichtingendienst, Godelieve Timmermans, wordt dus uitgesteld tot september.

De kansen van de vroegere Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude Leys, die tot enkele weken geleden gold als de gedoodverfde kanshebber, zijn inmiddels geslonken. In 1999, na het vertrek van Bart Van Lijsebeth als administrateur-generaal, stelde Leys zich al een eerste keer kandidaat voor de topfunctie bij de staatsveiligheid, maar hij moest toen genoegen nemen met een bevordering tot advocaat-generaal bij het gerecht in Bergen. Aan zijn carrière als onderzoeksrechter heeft Leys niet alleen een grote naambekendheid, maar ook talrijke tegenstanders overgehouden. Bovendien werd de magistraat herhaaldelijk geconfronteerd met duistere affaires uit zijn vroegere leven als zakenman.

Een bijkomend probleem is zijn omstreden ‘schoonzoon’ Eric Van de Weghe, een (gewezen) informant van diverse Belgische en Amerikaanse politie- en inlichtingendiensten. Het weekblad Le Soir Magazine, dat enkele weken geleden de relaties tussen Leys en Van de Weghe breed uitsmeerde, kreeg prompt een dagvaarding van Leys wegens laster en eerroof. Volgens Leys had het artikel enkel de bedoeling zijn kandidatuur te ondergraven. Hoe dan ook zou de vroegere onderzoeksrechter problemen hebben bij het verkrijgen van het voor de job bij de staatsveiligheid vereiste veiligheidsattest.

Zijn belangrijkste rivaal lijkt momenteel Koen Dassen, de kabinetschef van minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (MR). De mediagenieke Dassen, een gewezen medewerker van de vroegere Antwerpse gouverneur Andries Kinsbergen, weigert sinds het openstellen van de vacature te bevestigen of te ontkennen dat hij zich kandidaat heeft gesteld voor de topjob.

Volgens ingewijden kan Dassen rekenen op de steun van premier Verhofstadt en diens VLD, terwijl Leys dan weer de steun geniet van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (MR) en de PS-top. Om evenwel te vermijden dat de onenigheid tussen beide regeringspartijen in de media zou worden geëtaleerd, maskeert de regering de patstelling rond de kandidaten en wordt de zaak voorgesteld als een inhoudelijk debat over de strategische beleidskeuzes die moeten worden gemaakt over de toekomst van de staatsveiligheid.

Bron » De Morgen