Regering vindt maar geen sterke topman voor Staatsveiligheid

De federale regering is nog steeds op zoek naar een nieuwe administrateur-generaal van de Staatsveiligheid. De nieuwe sterke man moet het debacle van Koen Dassen doen vergeten. Maar de zoektocht verloopt moeizaam, want mogelijk geschikte kandidaten staan niet te trappelen om baas te worden van de door affaires en schandalen geteisterde inlichtingendienst. Een eerste selectieronde leverde zes kandidaten op, die evenwel niet voldeden aan de gestelde vereisten. Ook de tweede ronde lijkt een maat voor niets te worden.

De evaluatiecommissie die de regering over de invulling van de topfunctie adviseert, buigt zich momenteel over drie kandidaten. Maar een van de drie werd al ‘gebuisd’ in de eerste ronde en de twee anderen hebben geen enkele ervaring met inlichtingenwerk.

Alain Winants, de nationale bijstandsmagistraat voor financiële criminaliteit, is substituut op het parket-generaal van Brussel. Hij is vooral bekend als openbare aanklager in de rechtszaak tegen de VB-vzw’s, de zaak-Pandy en het genocideproces tegen vier Rwandezen. Winants is ook verbonden aan de VUB en is lid van de VLD. Een andere kandidaat is Herman Daens, procureur van Oudenaarde, eveneens van VLD-signatuur.

Nummer drie is Jozef Buyse, de gewezen adjunct-administrateur-generaal van de Staatsveiligheid die in 2002 moest opstappen bij de benoeming van Dassen om het taalevenwicht aan de top van de dienst te bewaren. Buyse is een vroegere medewerker van sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte en ging na zijn ontslag bij de Staatsveiligheid aan de slag als directeur van de Nationale raad van architecten. Buyse was er ook al bij in de eerste selectieronde, die geen geschikte kandidaat opleverde. De twee magistraten hebben dan weer nauwelijks of geen ervaring met dossiers van spionage, terrorisme en georganiseerde misdaad.

Toen Dassen eind januari ontslag nam naar aanleiding van een vernietigend verslag over zijn dienst hoopte minister van Justitie Laurette Onkelinx binnen de zes weken een nieuwe chef te kunnen benoemen. Noodgedwongen moet adjunct-administrateur-generaal André Dumoulin (PS) echter al meer dan een half jaar de honneurs waarnemen. De voordracht van een nieuwe chef van de Staatsveiligheid wordt niet voor september verwacht. Dassen is inmiddels aan het werk als adviseur op het kabinet van VLD-minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht.

Bron » De Morgen