Nieuw spoor in Bende van Nijvel

Zit er een gewelddadige seriemoordenaar achter de aanslagen van de Bende van Nijvel? Volgens Franse misdaadanalisten is het niet denkbeeldig, meldde La Libre Belgique gisteren. De twee Franse misdaadanalisten waren de voorbije dagen de gast van de Cel Waals Brabant in Charleroi die het gerechtelijke onderzoek naar de Bende van Nijvel met niet aflatende ijver voortzet, volgens sommigen tegen beter weten in. De aanslagen van de Bende vonden plaats tussen 1983 en 1985 en maakten 28 slachtoffers. Tot vandaag is er geen begin van bewijs gevonden tegen de daders van die bloedige aanslagen, twee parlementaire onderzoekscommissies ten spijt.

Ook de speurders van de Cel Waals Brabant ontbrak het de voorbije jaren niet aan creativiteit: ze lieten robotfoto’s maken op grond van verklaringen onder hypnose van slachtoffers, en gebruikten ook de gecontesteerde leugendetector. Het inschakelen van twee misdaadanalisten uit Frankrijk – een gespecialiseerd in de strijd tegen terrorisme en een die alles weet over seriemoordenaars – is de jongste demarche.

Hun bevindingen zijn nog niet bekend, maar La Libre meent te weten dat in een eerste evaluatie de analisten wijzen in de richting van een centrale figuur achter de Bende-aanslagen: een sterke persoonlijkheid, uitermate gewelddadig die betrokken is bij andere misdrijven. Die seriemoordenaar zou twee of drie medeplichtigen hebben gehad, die hij door bedreiging of verleiding onder zijn invloed hield. Het ministerie van Justitie heeft weet van de herlezing door de buitenlandse analisten, maar geeft verder geen commentaar op dit lopend gerechtelijk onderzoek.

Kamerlid Karel Van Hoorebeke (N-VA), oud-lid van de tweede Bendecommissie, zegt dat in het gerechtelijk onderzoek naar de Bende nooit eerder sprake is geweest van een seriemoordenaar als spilfiguur achter de aanslagen. “Het zou om een geheel nieuw onderzoeksspoor gaan. De rechter die met het onderzoek naar de Bende van Nijvel is belast, heeft er nooit melding van gemaakt.” Het onderzoek naar de Bende kan wel nog jaren aanslepen: het parlement verlengde recent de verjaringstermijn voor moorden.

Bron » De Standaard