Nieuwe robotfoto en DNA-spoor geven Bende-slachtoffers hoop

“Er is een nieuw spoor in het onderzoek naar de misdaden van de Bende van Nijvel”. Dat is de boodschap die de Bende-speurders gisteren brachten op hun jaarlijkse bijeenkomst met de nabestaanden van de 28 slachtoffers die aan de Bende worden toegeschreven. De speurders hebben hun hoop vooral gesteld in een nieuwe robotfoto.

Na verspreiding van de jongste robotfoto een maand geleden is een nieuwe getuige opgedoken. Die man werd onder hypnose gehoord en zijn getuigenis heeft geleid tot het opmaken van een nieuwe robotfoto. De getuige meent belangrijke informatie te hebben over de aanslagen van september 1985 in Eigenbrakel en Overijse.”

Op 27 september 1985, dag van het dubbele bloedbad in de Delhaize-warenhuizen van Eigenbrakel en Overijse die aan acht mensen het leven gekost heeft, reed deze getuige tussen Eigenbrakel en Overijse achter de vermoedelijke auto die de daders gebruikten: een groene VW Golf. In de auto zaten drie mannen. Een van hen, de passagier op de achterbank, deed de getuige verwoed teken dat hij niet zo dicht tegen ze aan mocht rijden.

De getuige heeft de speurders een bijna fotografische beschrijving van het gezicht van de passagier kunnen geven. Bovendien heeft hij onder hypnose een deel van de nummerplaat van de wagen kunnen reconstrueren. Volgens de speurders maakt deze verdachte deel uit van de kern van de Bende van Nijvel. Die bestaat volgens de speurders uit twee of drie mannen rond een psychopathische seriemoordenaar.

“De robotfoto’s, de gegevens van de wapendeskundigen en de overeenkomsten in de manier van handelen van de Bende die door de profilers zijn geanalyseerd, hebben ons tot dit besluit gebracht”, klinkt het bij de speurder Eddy Vos. “Rond deze kern van drie draaiden waarschijnlijk nog een paar individuen, die echter niet aan alle Bende-feiten hebben deelgenomen. Het centrale personage, de seriemoordenaar, was er wel telkens bij, van in 1982 tot in 1985. Hij hanteerde dezelfde wapens en was omringd door twee of drie mindere brutale medeplichtigen. Een van die medeplichtigen heeft nu dank zij de nieuwe getuige een gezicht gekregen”.

De speurders stoten bij hun onderzoek ook op praktische en wettelijke problemen. Zij beschikken al een hele tijd over zeven sigarettenpeuken en een stuk verband waarop DNA-gegevens van een van de Bendemoordenaars is teruggevonden. “Wij hebben door vergelijkende analyse helaas niet kunnen vaststellen wiens DNA het is. We zouden echter dolgraag een gespecialiseerde techniek gebruiken die ons zou toelaten om ons aantal potentiële verdachten te verkleinen.”

Bron » De Standaard