Nieuwe robotfoto in Bende-onderzoek

De onderzoekscel van de federale politie naar de Bende van Nijvel, heeft een nieuwe robottekening van een verdachte klaar. Daarmee ligt de persoonsbeschrijving van drie daders vast. De nieuwe tekening wordt vanavond getoond op de opsporingsprogramma’s Ooggetuige op TV1 en Appel à témoins op de RTBF. Dat meldt de onderzoekscel-Bende van Nijvel. De nieuwe robotfoto werd in december vorig jaar al aangekondigd.

Ze werd opgemaakt aan de hand van een nieuwe betrouwbare getuigenis, afgenomen onder hypnose, van een persoon die in september 1985 een groene personenauto VW Golf volgde op de autosnelweg E411 richting Namen van Jesus-Eik tot aan de inrit van het grootwarenhuis Delhaize in Overijse.

De persoon op de robotfoto zat op de achterbank van die auto. Hij leek toen, in september ’85, 45 tot 50 jaar oud en had een middelmatige gestalte: 1,75 tot 1,80 meter groot. Hij was eerder zwaar gebouwd. Hij zou in de bende de rol toebedeeld gekregen hebben bij de overvallen de wacht te houden.

Naast deze nieuwe robotfoto, werden eerder al nieuwe tekeningen gemaakt van de zogenaamde ‘leider’ of ‘doder’ en een persoon wiens taak erin bestond de buit te bemachtigen. Eerder werden al eens veertien robotfoto’s van verdachten gerealiseerd. De zogenaamde Bende van Nijvel pleegde tussen 1982 en ’85 talrijke overvallen in Waals-Brabant, maar ook in Vlaanderen, waarbij 28 personen, onder wie ook kinderen, gedood werden. De buit was nooit erg groot. De daders werden totnogtoe niet gevonden.

Bron » De Standaard