Robotfoto Bende van Nijvel levert naam op

De speurders naar de Bende van Nijvel krijgen uit verschillende hoeken te horen dat de jongste robotfoto die ze van een verdachte verspreid hebben, als twee druppels water gelijkt op Dominique Salesse. De nu 55-jarige Brusselaar maakte in de jaren 80 deel uit van een roversbende.

De Cel Waals Brabant onthulde in juni een nieuwe robotfoto van een verdachte. Het ging om een tekening van de bestuurder van een VW Golf, die gemaakt werd op basis van het getuigenis onder hypnose van een man die op 9 november 1985 naar zee reed.

Op de E40 stak hij de Golf voorbij. De bestuurder had zijn ruit neergelaten en de getuige recht in de ogen gekeken. Hij reed klaarblijkelijk samen met een Mercedes, tussen Brussel en Aalst. Uitgerekend deze twee types voertuigen hebben enkele uren later gediend voor de overval op de Delhaizevestiging van Aalst.

Meerdere speurders uit die tijd maar ook andere getuigen vonden dat de robotfoto sterk lijkt op Dominique Salesse zoals hij er in 1987 bij liep toen hij met de andere leden van de Bende van Baasrode rond de familie De Staerke tot 20 jaar cel werd veroordeeld.

Dat vonden de speurders van de Bende van Nijvel ook toen ze dat meteen na de verspreiding van de robotfoto te horen kregen. Ze legden dat vast in een proces-verbaal, dat aan het dossier van onderzoeksrechter Martine Michel werd toegevoegd.

“Het is echter niet omdat je in de juiste context aan een robotfoto gelinkt wordt, dat je automatisch een lid van de Bende van Nijvel bent”, reageert procureur des Konings Christian De Valckeneer van Charleroi voorzichtig. “Salesse is geen onbekende in dit dossier.

Hij werd destijds uitgebreid aan de tand gevoeld en heeft een waterdicht alibi voor de avond van 9 november 1985 kunnen voorleggen. Wij hebben de reacties op de robotfoto opgetekend, maar die hebben niet de waarde van een bewijs dat voor een rechtbank gebruikt kan worden.”

Dominique Salesse genoot in de bloedige periode van de Benderaids de reputatie een uitstekend chauffeur te zijn met een bijzondere voorliefde voor de VW Golf GTI. Hij maakte deel uit van de roversbende van Baasrode, die vooral overvallen en inbraken heeft gepleegd.

Toen het nieuws van het bloedbad in Aalst bekend raakte, zou Salesse zich volgens verscheidene bronnen ‘in paniek gehaast hebben om enkele feiten bij de politie te bekennen teneinde vooral niet met Aalst in verband te worden gebracht’. Hiervan zou echter nergens een geschreven spoor zijn teruggevonden. Salesse zelf ontkent elke betrokkenheid bij de Bendefeiten.

Bron » Het Nieuwsblad