Salesse en Van Esbroeck beschuldigen elkaar na robotfoto Bende van Nijvel

De jongste robotfoto van een verdachte van de Bende van Nijvel zorgt voor ruzie onder gangsters. Dominique Salesse stelde eerder dat hij door Léopold Van Esbroeck in het zware banditisme gesleurd werd. Van Esbroeck beweert nu het tegenovergestelde. Ooit maakten Dominique Salesse en Léopold Van Esbroeck deel uit van de Bende van Baasrode, een groep overvallers en inbrekers rond Philippe De Staerke.

De speurders van toenmalig onderzoeksrechter Freddy Troch meenden dat die bende kon leiden naar de Bende van Nijvel. Verscheidene leden vertoonden immers het juiste profiel. Dominique Salesse (55) bijvoorbeeld, was een briljante autorijder én liefhebber van de VW Golf GTI. Léopold Popolino Van Esbroeck (60) was, zoals de gevreesde Reus, een boom van een kerel. Zij pleegden nogal wat gewapende overvallen.

Toen in juni een robotfoto van een lid van de Bende vrijgegeven werd, herkende Van Esbroeck er als een van de eersten Dominique Salesse in. Salesse reageerde geschokt: “Ik ben een ex-gangster, maar geen moordenaar. Ik was niet veel meer dan een kruimeldief. Tot ik in de gevangenis kennis maakte met een echte bandiet: Léopold Van Esbroeck. Daarna werd ik lid van de Bende De Staerke.”

Dat zette heel wat kwaad bloed bij Léopold Van Esbroeck: “Salesse is mij komen opzoeken, niet omgekeerd. Hij vertelde mij dat er binnen de Bende De Staerke ruzie was gekomen, notabene net na de dubbele overval in Eigenbrakel en Overijse door de bende van Nijvel (op 27 september 1985, er vielen 8 doden, nvdr.), en uiteen gevallen was. Hij stelde mij voor om samen met nog een paar ex-leden van zijn bende inbraken en overvallen te plegen. Op dat moment had ik alleen maar zwendel in cheques en gestolen aandelen op mijn kerfstok.”

“Wij deden verschillende overvallen: op een geldtransport in Drogenbos, op een hamburgertent in Sint-Pieters-Leeuw en op enkele postkantoren. Ik speelde doorgaans een tweederangsrol, ik was bijvoorbeeld chauffeur van de vluchtwagen. Maar Salesse was mederegisseur van de overvallen. Hij stippelde ook het parcours naar de doelwitten uit en de vluchtroutes voor als we achtervolgd zouden worden.

De dag na overval van de Bende van Nijvel in Aalst stelde Salesse mij voor om een week aan de Franse Azurenkust door te brengen. Wij zijn naar St-Raphaël vertrokken. Daar las ik in een krant over het bloedbad in Aalst. Salesse zei meteen dat De Staerke dat gedaan kon hebben (Philippe De Staerke werd op 30 mei 2001 voor deze feiten buiten vervolging gesteld, nvdr.).”

“Toen hij na onze aanhouding te horen kreeg dat hij over Aalst ondervraagd zou worden, kwam Salesse bij de speurders aandraven met een lijst van alle feiten die hij gepleegd had, inclusief iedereen die hem daarbij geholpen had. Was hij bang voor de vragen over Aalst? De speurders hadden nochtans alleen vermoedens, geen enkel bewijs.

Toch dacht het gerecht dat ze met ons de Bende van Nijvel te pakken hadden. Daarom kregen Salesse en ik elk twintig jaar. Dat staat niet in proportie tot onze echt misdaden”, zegt Léopold Van Esbroeck. De robotfoto van de Bende van Nijvel dreigt nu een definitieve wig te drijven tussen de twee gewezen misdaadvrienden.

Bron » Het Nieuwsblad