Ambassadedocumenten over Belliraj uitgelekt

Op een Libanese website zijn honderden documenten van Amerikaanse ambassades uitgelekt. Een van de documenten handelt over de rechtszaak tegen de Marokkaanse Belg Abdelkader Belliraj en laat verschillende Belgische diplomaten aan het woord. Buitenlandse Zaken wil voorlopig niet reageren.

Op de website van de Libanese krant Al-Akhbar zijn verschillende vertrouwelijke Amerikaanse documenten te bekijken. In een van de teksten laat de Amerikaanse ambassade in Marokko haar licht schijnen over de zaak tegen Abdelkader Belliraj.

De conclusie is dat de rechtszaak in eerste aanleg niet eerlijk is verlopen. Johan Jacobs van de Belgische ambassade verklaart in het document dat een rechter onmogelijk 35 verdachten kan veroordelen in de twaalf uur die volgen op de slotpleidooien.

Heel wat bewijsstukken zijn volgens Jacobs door België aangeleverd in het Nederlands en het Frans en werden nooit vertaald. De verdediging vroeg de vertaling in het Arabisch, maar dat gebeurde slechts gedeeltelijk.

De meeste verdachten op het proces in eerste aanleg gingen in beroep tegen hun veroordeling. In juli van dit jaar kwam het proces voor het hof van beroep dat de levenslange celstraf voor Belliraj bevestigde. Hij stond samen met meer dan dertig andere beklaagden terecht wegens het beramen van terreuraanslagen in Marokko.

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken wil niet kwijt of er kan worden opgetreden tegen de lekken.

Bron » Het Laatste Nieuws