Bende Belliraj riskeert doodstraf in Marokko

Verschillende leden van de bende rond de Belgische Marokkaan Abdelkader Belliraj riskeren de doodstraf in Marokko. De 35 islamisten van wie wordt vermoed dat ze deel uitmaken van een terroristisch netwerk rond Belliraj, verschenen donderdag voor de procureur.

Enkelen onder hen zullen worden vervolgd onder de artikels 201 en 218, die de doodstraf opleggen voor misdaden die de staatsveiligheid in het gedrang brengen en terroristische daden die tot de dood van een of meerdere personen leiden. Bij de verdachten die de doodstaf riskeren, zijn drie van de zes islamisten die als gematigd bekendstaan in de affaire. Een van hen is Mustapha Moâtassim, de voorzitter van de parti Al Badil Al Hadari.

De 35 verdachten in de terrorismezaak werden in de nacht van donderdag op vrijdag verhoord door de onderzoeksrechter van de strafrechterlijke kamer belast met terrorisme. Die plaatste hen in voorhechtenis. Ze riskeren straffen van twee jaar cel tot de doodstraf. Die wordt nog steeds uitgesproken, maar sinds 1994 niet meer uitgevoerd in Marokko.

Het netwerk wordt verdacht van moorden en pogingen tot moorden, bendevorming met het oog op het plegen van terreurdaden en andere misdrijven.

De ontmanteling van het “jihadistisch netwerk” werd vorige week bekendgemaakt. De vermoedelijke leider, Abdelkader Belliraj, wordt verdacht van zes nog niet uitgeklaarde moorden in België tussen 1986 en 1989.

Bron » De Morgen