Mogelijk rogatoire commissie naar Marokko

In de nota die de Marokkaanse autoriteiten dinsdag naar het federaal parket in België heeft gestuurd, staat geen precieze informatie over de zes moorden die Abdelkader Belliraj in ons land zou hebben gepleegd. Daarom overweegt het parket een rogatoire commissie naar Marokko te sturen.

Het federaal parket heeft gisteren een onderzoek geopend op basis van de beperkte informatie die het van Marokko kreeg. Vanochtend zat het federaal parket samen met het parket van Brussel.

Procedure volgen

“Als dat nodig blijkt, zullen we een rogatoire commissie naar Marokko sturen”, zegt Lieve Pellens van het federaal parket. “Om de wettelijke procedure te volgen, moeten we toegang hebben tot het dossier en de originele verklaringen.”

Verjaring moorden

Op basis van de nota van de Marokkaanse overheid, kan het Belgische gerecht geen naasten van de gearresteerde bendeleider ondervragen. Ook huiszoekingen zijn voorlopig niet aan de orde. Er wordt wel onderzocht of de moorden waarover het gaat nog niet verjaard zijn.

Bekend voor kleinere feiten

Bij ons is Abdelkader Belliraj enkel gekend voor kleinere feiten. Hij werd niet verdacht van terroristische activiteiten.

Op basis van verklaringen die Belliraj in Marokko aflegde, wordt vermoed dat hij achter de moord op een Belgische vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap zit. Hij zou ook de rector van de Grote Moskee in Brussel en zijn medewerker hebben geliquideerd op 29 maart 1989.

Bron » De Morgen