Justitie opent onderzoek naar moslimleider

Het federale parket, het parket van Brussel en de federale politie zijn een onderzoek gestart naar aanleiding van de informatie over de opgepakte terroristen die ze van de Marokkaanse autoriteiten hebben gekregen.

De Belgisch-Marokkaanse leider van de terreurgroep die eerder deze week in Marokko ontmanteld werd, zou eind jaren ’80 in ons land zes moorden hebben gepleegd, moorden die tot op heden nog niet werden opgelost. Justitieminister Jo Vandeurzen (CD&V) liet vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer weten dat naast de leider van het netwerk, die in juni 2000 de Belgische nationaliteit verkreeg, nog twee arrestanten over de dubbele nationaliteit beschikken.

De leider van het terreurnetwerk zou onder meer een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap en twee moslims hebben vermoord die zich hadden verzet tegen de fatwa tegen Salman Rushdie. Dat is vernomen uit gerechtelijke bronnen.

De informatie is afkomstig uit de verhoren van Abdelkader Belliraj die het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft doorgespeeld aan ons land. De 51-jarige Belliraj woonde de afgelopen jaren in Evergem.

Belliraj zou volgens gerechtelijke bronnen verantwoordelijk zijn voor de moord op Joseph Wibran, een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap in ons land. Wibran was voorzitter van het coördinatiecomité van Joodse organisaties in België. Hij werd op 3 oktober 1989 vermoord voor het ziekenhuis waar hij werkte.

Belliraj zou ook de rector van de Grote Moskee in Brussel en zijn medewerker hebben geliquideerd op 29 maart 1989. De twee zouden zich verzet hebben tegen de fatwa die Iran dat jaar tegen schrijver Salman Rushdie had uitgesproken

Volgens de Marokkaanse overheid wordt Belliraj verdacht van in totaal 6 moorden in België, die tussen 1986 en 1989 werden gepleegd. Het federaal parket heeft een onderzoek geopend maar wacht op meer details uit Marokko.

Bron » De Morgen