Moslimleider bekent zes moorden in België

Een 51-jarige man uit Evergem die sinds 1992 aan het hoofd staat van een Marokkaans terreurnetwerk zou tussen 1986 en ’89 zes moorden hebben gepleegd in België.

De man werd dinsdag gearresteerd in Marokko en heeft volgens lokale politiebronnen bekentenissen afgelegd. “Volgens onze inlichtingen is de hoofdverdachte inderdaad volop aan het bekennen”, aldus een bron bij de Belgische federale politie. “Dit wordt een heel grote zaak.”

“Het gaat om moorden die nog niet werden opgelost door het Belgische gerecht”, zo zei de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken Chakib Benmoussa gisteren op een persconferentie. “Nu we weten wie de moorden heeft gepleegd, zullen we België daarover informeren om zo het onderzoek via Interpol te heropenen.”

In Casablanca werden begin deze week 32 mensen gearresteerd. Ze worden er allemaal van verdacht deel uit te maken van een radicale islamitische terreurgroep. Aan het hoofd staat volgens lokale politiebronnen Abdelkader Belliraj, alias ‘Ilyass’ en ‘Abdelkrim’. De man woont al meer dan twintig jaar in Evergem. Hij heeft de dubbele Belgisch-Marokkaanse nationaliteit.

Onder de 31 andere verdachten bevinden zich nog twee andere in België wonende Marokkanen, een Marokkaanse politiecommissaris, twee professoren en een journalist van de tv-zender Al-Manar. Tussen de verdachten zitten ook twee leiders van de kleine extremistische moslimpartij Al Badil Al Hadari.

De Marokkaanse premier Abbas el Fassi kondigde gisteren meteen aan dat de partij bij wet was ontbonden. Bij de huiszoekingen in Casablanca en Nador vond de Marokkaanse politie maandag en dinsdag een indrukwekkend wapenarsenaal met onder meer kalasjnikovs, andere machinegeweren en ontstekingsmechanismen.

Tussen 1992 en 2001 zou het netwerk verschillende overvallen of pogingen daartoe hebben ondernomen, vooral om terreuracties te financieren. Zo zouden ze onder meer verantwoordelijk zijn voor de spectaculaire overval op het Brinkshoofdkwartier in Luxemburg in 2000. De buit bedroeg toen 17,5 miljoen euro.

In 1996 zou het netwerk geprobeerd hebben een Marokkaan met het joodse geloof te vermoorden. Bovendien zou het aanslagen hebben gepland in 1992, 1996, 2002, 2004 en 2005.

De Marokkaanse krant Le Matin suggereerde ook een verband met een zelfmoordaanslag die in 2003 werd gepleegd in Casablanca en 45 mensen het leven kostte.

De zes moorden waarvoor Belliraj nu verantwoordelijk wordt gehouden, dateren van voor de oprichting van het terreurnetwerk. Namen van slachtoffers van de zes tussen 1986 en ’89 in België gepleegde moorden zijn nog niet vrijgegeven. Hoge politiebronnen in Brussel benadrukten gisteravond alle geloof te hebben in de ernst van het Marokkaanse onderzoek.

Bron » De Morgen