Leider terreurnetwerk pleegde zes moorden in België

In Marokko is begin deze week een Belg van Marokkaanse origine opgepakt die aan het hoofd staat van een belangrijke terroristische organisatie. De man, die in Evergem woont, heeft volgens de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken zes moorden gepleegd in ons land, tussen 1986 en 1989. Die moorden werden nog niet opgelost door het Belgische gerecht.

Dubbele nationaliteit

Begin deze week ontmantelde het Marokkaanse gerecht een belangrijke terroristische organisatie. Aan het hoofd stond een man met de Belgische en Marokkaanse nationaliteit. Het gaat om de 51-jarige Abdelkader Belliraj. Die woont in Evergem bij Gent.

Volgens de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken is Belliraj, alias “Ilyass” en “Abdelkrim”, geboren in 1957 in Nador in het noorden van het land. “Hij bezit de dubbele nationaliteit en heeft tussen 1986 en 1989 zes misdaden gepleegd in België. De daders van de feiten werden nooit gevonden”, aldus Benmoussa.

Onderzoek heropenen

“Nu we weten wie de moorden heeft gepleegd, zullen we België daarover informeren om zo het onderzoek via Interpol te heropenen”, zei Benmoussa. Volgens de minister werden de moorden gepleegd voor de oprichting van het terreurnetwerk in 1992.

Overvallen

Tussen 1992 en 2001 heeft het netwerk wel verschillende overvallen of pogingen ondernomen om hun activiteiten te financieren. Ze zouden onder meer verantwoordelijk zijn voor de spectaculaire overval op het Brinks-hoofdkwartier in Luxemburg in 2000. De buit bedroeg toen 17,5 miljoen euro.

In 1996 zou het netwerk ook geprobeerd hebben een Marokkaan met het joodse geloof te vermoorden en ook nog aanslagen hebben gepland in 1992, 1996, 2002, 2004 en 2005.

Wapenarsenaal

Bij de huiszoekingen in Casablanca en Nador vond de Marokkaanse politie een heel wapenarsenaal met onder meer Kalashnikovs, andere machinegeweren en ontstekingsmechanismen. Er werden in totaal 32 mensen opgepakt. Het federaal parket heeft in ons land een dossier geopend.

Bron » De Morgen