Seksfilmpje oude Bendeverdachte is kopie van een tv-programma

Achter het YouTube-filmpje van een seksfuif, waarin een oude verdachte van de Bende van Nijvel zich naakt in een confituurbad wentelt, moeten geen manoeuvres worden gezocht van eventuele andere betrokkenen. Het kwam al in 1992 op de RTBF, zonder gevolg. Dat blijkt uit de eerste vaststellingen van de onderzoekers.

“Dit filmpje heeft weinig impact op het onderzoek”, aldus speurder Eddy Vos van de Cel Waals Brabant, die het onderzoek voert naar de Bende van Nijvel. “Meer dan een zijspoor is het echt niet.” Het 42 seconden durende filmpje laat beelden zien van een fuivende Jean Bultot in de Brusselse club Jonathan. Even later wordt hij uitgekleed door naakte dames, die hem in een confituurbad trekken.

Bultot, oud-gevangenisdirecteur van Sint-Gillis, was ooit verdacht in het onderzoek over de Bende van Nijvel. Hij was een expert in practical shooting, een gewelddadige gevechtstechniek die de Bende van Nijvel toepaste. Bovendien vonden speurders na een dubbele overval op twee Delhaizevestigingen in september 1985 versnipperde papiertjes van notities van Bultot in de buurt waar een overvalwagen van de Bende uitbrandde. Het filmpje van Bultot is niet nieuw.

De beelden doken eerder al op in een Frans tijdschrift in 1987. Blijkbaar had de eigenaar van nachtclub Jonathan de gewoonte gezagsdragers te filmen die in zijn discotheek in het confituurbad gingen. Lange tijd werd gedacht dat er een verband was tussen de als chantagemiddel gedraaide fimpjes en de Bende van Nijvel, die tussen 1982 en 1985 28 mensen vermoordde. Een van de vele hypothesen was dat de aanslagen op grootwarenhuizen bedoeld waren om af te rekenen met afpersers.

Littlekame12, die het filmpje op YouTube zette, verklaarde inmiddels anoniem in Het Laatste Nieuws dat er wat hem betreft niets geheimzinnigs achter moet worden gezocht. “Dit is een storm in een glas water. De beelden komen van de uitzending Ecran Témoin op de RTBf in 1992. Ik heb die uitzending toen opgenomen op video.” De Cel Waals Brabant heeft alvast een vordering ingediend bij het parket om te achterhalen wie Littlekame12 is en waarom hij het filmpje precies nu op YouTube heeft gezet.

“Veel mensen zijn daar niet voor nodig”, verzekert Eddy Vos. “En dan nog. Het onderzoek naar het filmpje heeft geen enkele prioriteit.” Na omzwervingen in Zuid-Amerika en Afrika leeft Bultot sinds vorig jaar weer in België. Hij beweert niets met de Bende te maken te hebben.

Bron » De Morgen