Rechter wijst schade-eis families Marchal-Lambrecks af

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de schade-eis van de families Lambrecks en Marchal tegen de Belgische staat afgewezen. De ouders van de vermoorde meisjes An en Eefje hadden geëist dat de Belgische staat hen zou vergoeden voor het verlies van hun dochter, omdat de staat bij de vrijlating en opvolging van Marc Dutroux en het latere opsporingsonderzoek in de fout zou gegaan zijn.

De families Lambrecks en Marchal steunden zich voor hun vordering voornamelijk op het verslag van de parlementaire onderzoekscommissie onder leiding van Marc Verwilghen. Dat verslag bracht heel wat disfuncties aan het licht bij de vrijlating van Marc Dutroux en het latere onderzoek naar de verdwijningen van zowel Julie en Melissa als An en Eefje.

Zo werd Marc Dutroux in 1992 voorwaardelijk vrijgelaten ondanks twee negatieve verslagen en was de opvolging van zijn voorwaardelijke vrijlating volgens de families Lambrecks en Marchal van een verregaande laksheid. Bovendien beging Dutroux na zijn vrijlating een aantal kleinere misdrijven, die al aanleiding hadden moeten geven tot zijn arrestatie, en dook zijn naam verschillende malen op in het onderzoek naar de verdwijningen maar werd hij nooit verontrust. Allemaal fouten waarvoor de Belgische overheid aansprakelijk is, aldus de advocaten van beide families.

De rechtbank heeft die redenering nu afgewezen. Zo zou het niet bewezen zijn dat de vrijlating van Dutroux een foute beslissing was. De parlementaire onderzoekscommissie had inderdaad een aantal disfuncties aan het licht gebracht, maar dat verslag gold volgens de rechter niet als een buitengerechtelijke bekentenis van de staat.

Bovendien is het volgens de rechter niet absoluut bewezen dat zonder die disfuncties, de gruwelijke feiten niet zouden hebben plaatsgevonden. De advocaten van de ouders van Eefje Lambrecks, meesters Joris Veecraeye en Luc Savelkoul, reageerden teleurgesteld op de uitspraak maar konden nog niet zeggen of ze in beroep zouden gaan. Ze hebben een maand de tijd om daarover te beslissen.

Bron » De Morgen