Seksfilmpje op YouTube intrigeert onderzoekers Bende van Nijvel

Speurders in het onderzoek naar de Bende van Nijvel gaan uitzoeken wie een 25 jaar oud filmpje over een seksfuif in de Brusselse club Jonathan op YouTube zette. Het filmpje toont de oude Bendeverdachte Jean Bultot tijdens een seksscène in een bad vol confituur. Jarenlang is gedacht dat er een verband kon bestaan tussen de als chantagemiddel gedraaide filmpjes en de Bende van Nijvel, die 28 mensen vermoordde tussen 1982 en 1985. “Het filmpje is op zich niet nieuw”, zegt speurder Eddy Vos. “Nieuw is dat iemand een kopie bezit en het nodig vindt om dat openbaar te maken.”

Een van de opmerkelijkste acties van de Bende van Nijvel was de dubbele raid op de Delhaizevestigingen in Overijse en Eigenbrakel, op 27 september 1985. Er vielen acht doden. Een aantal die avond gestolen cheques werden later naast een uitgebrande Golf GTI teruggevonden in een bos in de buurt van het hellend vlak van Ronquières, waar later ook wapens van de Bende uit het kanaal werden opgevist.

Niet ver daar vandaan vonden de speurders versnipperde papiertjes met notities die afkomstig bleken van de vriendin van Jean Bultot. De toenmalige gevangenisdirecteur van Sint-Gillis was expert in practical shooting, een gewelddadige gevechtstechniek die de Bende van Nijvel toepaste. Nadat in 1985 enkele van zijn kompanen waren opgepakt, vluchtte Bultot naar Paraguay.

Bultot was tot 1985 vaste klant in de Brusselse club Le Jonathan van de inmiddels overleden Pierre-Paul De Rycke, een extreem rechtse militant. Over die club werd in 1984 een rapport opgesteld door de gerechtelijke politie van Luik. Tussen met kredietkaarten zwaaiende zakenlui en gangsters doken volgens het rapport ook magistraten en politiemensen op.

Na in de stemming te zijn gebracht met alcohol en drugs werden zij uitgenodigd voor groepsseks, al of niet in het onvermijdelijke confituurbad. Volgens het rapport filmde De Rycke systematisch al zijn hoge bezoekers. De Bende van Nijvel is tot vandaag het grootste criminele enigma uit de Belgische geschiedenis.

Volgens een van de hypothesen waren de aanslagen op grootwarenhuizen bedoeld om af te rekenen met afpersers. Onder de slachtoffers zaten enkele intrigerende figuren, zoals de net ontslagen secretaresse van een Brusselse politicus of bankier Léon Finné. Enkele oud-gangsters uit die tijd beweren dat ze door Bultot werden aangesproken om tegen royale betaling “schijnovervallen” te plegen. “Allemaal speculatie”, zegt Eddy Vos van de cel-Waals-Brabant. “Wat we wel kunnen zeggen, is dat Bultot ons altijd is blijven interesseren. Want hoe kwamen die papiertjes in dat bos terecht?”

Foto’s van Bultot-in-de-confituur werden in 1987 al gepubliceerd door een Frans tijdschrift. “Wij kenden die beelden”, zegt Vos. “Dat filmpje is destijds in beslag genomen en zit in het dossier. Wat ons verrast, is dat iemand blijkbaar een kopie bezit en het nodig vindt om dat online te zetten. Waarom nu?” Een kwarteeuw na de feiten is de hoop van de speurders gevestigd op een rapport van Danièle Zucker, een Belgische psychologe die bij de FBI een opleiding profiling volgde.

Zij heranalyseert het Bendedossier en zou tot nieuwe inzichten moeten komen over de motieven van de moordenaars. “Misschien hebben zij schrik van wat de profiling kan opleveren”, zegt Vos. “Ligt daar een verklaring? We willen hoe dan ook achterhalen uit welke hoek dit filmpje komt. Wij verwachten daar vandaag instructies voor te krijgen van de magistraten.”

Het filmpje werd drie weken geleden gepost door ene ‘littlekame12’ en bevat een verwijzing naar de Franstalige blog années de plomb, waar dagelijks wordt gediscussieerd over de grote mysteries van de jaren tachtig. Gisterenmiddag was het filmpje al verwijderd op YouTube, maar volgens Vos “weten onze IT-jongens daar wel raad mee”.

Bron » De Morgen