Terrorist pleegde politieke moorden

De in Marokko gearresteerde Belg Abdelkader Belliraj (51) zou bekentenissen hebben afgelegd over de dubbele moord in de grote moskee van Brussel in 1989, over de executie van de Joodse arts Joseph Wybran en de moord op een lid van de Saoedische ambassade, datzelfde jaar. Het waren telkens uitgesproken politieke moorden waarvoor justitie bijna 19 jaar lang in het duister tastte.

Zowel de executie van de erg gematigde imam Abdullah al-Ahdal en zijn bibliothecaris als die van dokter Wybran gaven in 1989 aanleiding tot verontwaardigde reacties en ook jarenlange strafonderzoeken waarbij kosten noch moeite werden gespaard. Maar ze leverden niks op. Er waren vermoedens dat beide moordpartijen, en ook die op de medewerker van de Saoedische ambassade, door één groep waren gepleegd. En die lijken nu te worden bevestigd.

Volgens de Marokkaanse regering bekende Belliraj zes tussen 1986 en 1989 in België gepleegde moorden, waarvan het bij twee nog steeds gissen is naar namen van slachtoffers. Belliraj zou na 1989 zijn overgeschakeld op acties die er vooral op waren gericht moslimterreur elders in de wereld te financieren. Op de lijst van 32 verdachten prijken naast die van Belliraj de namen van nog twee andere Belgen, onder wie Abdellatif Bekhti.

Hij werd als enige tot 20 jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij een spectaculaire geldoverval op een depot van Brink’s Ziegler in Luxemburg op 17 april 2000. Er werd toen 17,5 miljoen euro buit gemaakt. De man werd in 2003 uit een Luxemburgse gevangenis bevrijd door een gewapend commando. De bende, zo lijkt het nu, herhaalde het kunstje op 24 november 2005 met een diamantroof bij FedEx op de luchthaven Brucargo in Zaventem.

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken linkt de groep rond Belliraj aan Al Qaida en zegt dat ze nog meer overvallen pleegde waarbij de buit, vaak goud en juwelen, versmolt en verkocht werd om vanuit België de internationale terreur te financieren. De Belgische politiediensten werden compleet verrast door de berichten uit Marokko. Belliraj was bij de Gentse politie enkel bekend voor wat wordt omschreven als “een mineur feit”.

Hij woonde al jaren in een rustige villawijk in Evergem en liet op niemand een bijzondere indruk na. Het federaal parket opende gisteren pas een onderzoek en hoopt eerstdaags een rogatoire commissie naar Marokko te kunnen sturen. “Om de wettelijke procedure te volgen, moeten we toegang hebben tot het dossier en de originele verklaringen”, zegt Lieve Pellens van het federaal parket. In speurderskringen is te horen dat “alle redenen aanwezig zijn om dit zeer ernstig te nemen”, maar rijzen ook vragen over hoe de Marokkaanse autoriteiten zo snel en zo vlotjes bekentenissen zeggen te hebben verkregen.

“Het is moeilijk voorstelbaar dat als Belliraj echt aan het hoofd zou staan van een groep met zo’n palmares, hij al na één simpele ondervraging door de knieën zou gaan”, aldus een speurder. “We hebben geen zicht op de ondervragingstechnieken in Marokko, maar het is wel sterk.” Gisteren vond een vergadering plaats tussen het federale en het Brusselse parket, waarbij allereerst werd onderzocht in hoeverre de moorden uit 1989 nog niet zijn verjaard. In het geval van Wybran zou dat nog niet het geval zijn.

Familie en sympathisanten bleven nog jaren het parket aanvuren tot meer onderzoek en richtten een steunfonds op waarbij een royale som werd uitgeloofd voor de gouden tip. Over de moord in de moskee is minder duidelijk in hoeverre het parket de nodige stappen zette om de verjaring af te wenden. Van een uitlevering van Belliraj aan België is volgens het federaal parket voorlopig nog geen sprake.

Bron » De Morgen | Douglas De Coninck