Belgische speurders klaar om naar Marokko te gaan

De Belgische autoriteiten wachten op groen licht van de Marokkaanse collega’s om zo snel mogelijk een Belgische delegatie speurders naar Marokko te sturen. Een rogatoire commissie moet ter plaatse informatie verzamelen over de Belgisch-Marokkaanse terreurverdachten. Dat meldt het federaal parket.

Uitleveringsverdrag

België heeft een uitleveringsverdrag met Marokko en moet eerst een akkoord bereiken met de Marokkaanse autoriteiten alvorens een rogatoire commissie kan vertrekken. De Belgische autoriteiten moeten op hun beurt bepalen welke magistraten aan de rogatoire commissie deelnemen.

Dossier openen

Het federaal parket sluit daarbij niet uit dat er in België een dossier wordt geopend dat dan gelinkt wordt aan het terreurnetwerk van Abdelkader Belliraj. De Belgisch-Marokkaanse leider van het terreurnetwerk dat begin deze week werd ontmanteld in Marokko, en die verdacht wordt van zes moorden in België tussen 1986 en 1989, zou onder meer een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap en twee moslims hebben vermoord die zich hadden verzet tegen de fatwa tegen Salman Rushdie.

Delegatie

De Belgische delegatie zou vermoedelijk bestaan uit leden van de federale politie van Brussel, onderzoekers van de sectie terrorisme en politieagenten die met de dossiers zijn belast. De datum waarop de delegatie vertrekt, ligt nog niet vast. Daarop is het wachten op een akkoord van de Marokkaanse autoriteiten.

Bron » De Morgen