Belliraj was informant Staatsveiligheid

De Belgische Marokkaan Abdelkader Belliraj is jarenlang een informant geweest van de Belgische Staatsveiligheid. De man, die tot eind januari in Evergem verbleef, werd op maandag 18 februari samen met tientallen andere verdachten door de Marokkaanse justitie gearresteerd, op verdenking van het plannen van aanslagen. Volgens de Marokkaanse overheid heeft hij zes moorden uit de jaren ’80 in België bekend.

Bende

Verschillende leden van zijn 35-koppige terreurgroep riskeren de doodstraf in Marokko. Zij werden vannacht verhoord. Het netwerk wordt verdacht van moorden en pogingen tot moorden, bendevorming met het oog op het plegen van terreurdaden en andere misdrijven.

Comité I

Minister van Justitie Jo Vandeurzen heeft intussen een onderzoek van het Comité I bevolen naar de manier waarop de inlichtingendiensten zijn omgegaan met hun informatiewinning en -verwerking. Hij toont zich vooral bezorgd over de efficiënte en de correcte werking van onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

“Duidelijke communicatie”

Eerstdaags vertrekt een team van politiemensen naar Marokko om alle beschikbare informatie samen te leggen. “De toch zeer verontrustende persberichten uit Marokko en de rol van Belliraj in deze aangelegenheid worden al van bij de eerste berichten grondig onderzocht. Indien en wanneer dit onderzoek niet langer geheimhouding vereist, zal ik niet nalaten hierover te communiceren”, aldus nog Vandeurzen.

Tweede maal

Het is de minister overigens niet ontgaan dat voor de tweede maal sinds zijn aantreden ons land rechtstreeks geconfronteerd wordt met een terroristische dreiging of een mogelijks terroristische organisatie.

“In deze materie is de rol van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten cruciaal en ik ben bezorgd over de efficiënte en correcte werking van onze diensten. Ik hecht groot belang aan transparantie en aan een goede samenwerking, met respect uiteraard voor alle geldende wettelijke bepalingen die ook ik als minister van Justitie moet respecteren”, besluit de CD&V’er.

Bron » De Morgen