Drie maand gevorderd tegen Léopold Van Esbroeck

De Brusselse ex-gangster Léopold Van Esbroeck (52), alias Popolino, riskeert drie maanden celstraf voor zijn aandeel in een reeks drugstransporten naar Noorwegen. Van Esbroeck verscheen gisteren voor de Antwerpse strafrechter. Hij maakte midden de jaren ’80 deel uit van de Bende van Baasrode en werd later door zijn gestalte ook verdacht als ‘de reus’ in de Bende van Nijvel. Verder dan een vermoeden kwam het nooit.

In 1995 kwam Popolino vrij, maar uit geldgebrek begon hij met Frank H. drugs naar Noorwegen te smokkelen. Hij heeft daar nu spijt van. Beiden werden immers in juni 1999 in Noorwegen gepakt met 5 kilo amfetamines, 5.129 xtc-pillen en 1,9 kilo cannabis verstopt in de wielen van hun auto. Frank H. werd veroordeeld tot 9 jaar en zit nog altijd in een Noorse cel. Van Esbroeck kreeg vijf jaar en verbleef 32 maanden in de gevangenis.

Het notitieboekje van Frank H. leverde het Belgische gerecht informatie op over nog vier andere drugstransporten naar Noorwegen. Omdat Van Esbroeck al in Noorwegen is gestraft en goed heeft meegewerkt aan het onderzoek, vorderde de procureur slechts drie maanden. Vonnis volgt.

Bron » De Standaard