Gangster ‘Popolino’ al voor vijfde keer vrijgelaten

In alle discretie en een dag eerder dan gepland is Leopold Van Esbroeck (61), alias Popolino, gisteren uit de gevangenis van Leuven Centraal voorwaardelijk vrijgekomen. Hij heeft er nu in totaal 22 jaar bajes opzitten. Maar er hangt hem nog tien jaar boven het hoofd.

Het criminele parcours van Leopold Van Esbroeck ligt bezaaid met oplichtingen met gestolen cheques, gewapende overvallen, diefstallen, drugstransport en handel in gestolen kunstvoorwerpen. In totaal werd hij veroordeeld tot dertig jaar cel.

Hij was dan ook pas twintig toen hij de verkeerde weg insloeg. Dat leidde hem echter tot een triest hoogtepunt: als lid van de zogenaamde Bende van Baasrode, die de overvallen en diefstallen uitgerekend aan mekaar reeg toen de Bende van Nijvel volop actief was, werd hij door sommige speurders beschouwd als de gevreesde reus van de Bende van Nijvel. Popolino kreeg in een klap twintig jaar aan zijn broek.

Gemakkelijk veel geld ter beschikking hebben, zich geen enkele uitspatting moeten ontzeggen: het zorgde ervoor dat Van Esbroeck tijdens zijn opeenvolgende vrijlatingen niet aan de verleiding van het terugvallen heeft kunnen weerstaan.

Gaat hij het dit keer wel beter doen? “Ja”, verzekert hij. “Want ik ben dit leven zat. Ik heb heel mijn familie en vriendenkring door mijn gangsterbestaan kwijtgespeeld. Heel veel van die vrienden bleken bovendien slechts geïnteresseerd in de manier waarop ze mij konden misbruiken. Misschien zullen die zogezegde vrienden proberen om mij weer op te zoeken. Ik zal ze mijden als de pest.”

Dat is trouwens een van de voorwaarden voor mijn vrijlating. De voorzitter van de strafuitvoeringsrechtbank was op dat gebied duidelijk: Als je nu nog terugvalt, dan sterf je in de gevangenis. Dat stemt tot nadenken, geloof me vrij.”

Bron » Het Nieuwsblad