Laatste Bende-verdachte vervroegd vrijgelaten uit gevangenis Verviers

Philippe de Staerke, de laatste beschuldigde in het dossier van de Bende van Nijvel, is op 12 juli 2001 vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis van Verviers. Hij werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenis wegens zijn aandeel in een reeks zware gewapende overvallen die hij in de jaren tachtig pleegde met de beruchte Bende van Baasrode. De Staerke werd voorlopig vrijgelaten omdat hij meer dan twee derden van zijn straf heeft uitgezeten.

Hij blijft wel beschuldigd van diefstal met geweld en doodslag in verband met het bloedbad van 1985 in Aalst, dat aan de Bende van Nijvel wordt toegeschreven. Voor advocaat Peter Callebaut, raadsman van de nabestaanden van de Bende-slachtoffers, komt de vrijlating niet als een verrassing. “De Staerke heeft evenveel rechten als ieder ander, dus kan ik daar weinig op aanmerken”, stelt Callebaut.

“Het toont wel nog eens het totale mislukken van het Bende-onderzoek aan.” De Staerke was de enige die ooit officieel in verdenking werd gesteld voor de misdaden van de Bende. Toenmalig onderzoeksrechter Freddy Troch van Dendermonde verdacht hem van betrokkenheid bij de overval van de Delhaize in Aalst. Hij moet eind september verschijnen voor de raadkamer van Charleroi in verband met het dossier van de Bende van Nijvel. De datum is nog niet bekend.

Volgens onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix van Charleroi zal die zaak wellicht geseponeerd worden, aangezien de overige verdachten ook niet vervolgd werden en er geen enkel nieuw element is opgedoken sinds 1988. Volgens Lacroix heeft De Staerke voldoende bewijzen geleverd van zijn reïntegratie in de maatschappij. Hij heeft een levenspartner en heeft ook werk gevonden. Over zijn vrijlating werd door de commissie voorwaardelijke invrijheidstelling beslist, na een gunstig advies van het parket-generaal van Bergen.

Bron » De Morgen