Oordeel valt over lot laatste Bende-verdachte

Naar alle waarschijnlijkheid beslist de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Bergen vandaag dat Philippe De Staerke niet langer wordt vervolgd voor zijn vermeende aandeel in het dossier van de Bende van Nijvel. Na twintig jaar onderzoek verdwijnt daarmee de laatste verdachte.

Philippe De Staerke is een zware jongen. Hij werd in maart 1986 aangehouden voor een reeks inbraken en overvallen gepleegd door de zogenaamde Bende van Baasrode. Voor die brutale overvallen kreeg De Staerke twintig jaar cel. Na veertien jaar opsluiting werd hij in de zomer van 2000 vrijgelaten.

In juni 1987 stelde de toenmalige Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch De Staerke in verdenking voor medeplichtigheid aan de overval van de Bende van Nijvel op het Delhaize-warenhuis van Aalst, op 9 november 1985. Daarbij werden acht mensen doodgeschoten. Het werd de laatste aanslag van een serie van 23 moordaanslagen die tussen 1982 en 1985 aan de Bende van Nijvel werd toegeschreven.

Er waren voor De Staerke bezwarende getuigenissen van zijn vriendin Yvette en haar toen tienjarig dochtertje dat de gangster de dag voor de Delhaize-aanslag in Aalst het terrein had verkend. Volgens de speurders in Dendermonde bezat De Staerke ook wapens die konden zijn gebruikt bij de Bende-aanvallen.

Maar materiële bewijzen voor de betrokkenheid van De Staerke bij de Bende van Nijvel zijn nooit gevonden. In hun 1.200 pagina’s tellende rapport over het onderzoek naar de Bende concluderen de Leuvense hoogleraren Cyrille Fijnaut en Raf Verstraeten dat “het onderzoek naar de bende De Staerke vanaf 1988 in een impasse verkeerde”. Dat was nog vóór het dossier later dat jaar verhuisde van Dendermonde naar Charleroi.

In 2000 stelde de raadkamer in Charleroi, op vraag van het openbaar ministerie, De Staerke buiten vervolging. Tenzij er onverwacht nog uitstel volgt, doet de beroepsinstantie, de KI, vandaag een uitspraak. Peter Callebaut zegt “zich geen illusies te maken over de beslissing”. Callebaut is de advocaat van de nabestaanden Marie-Jeanne Callebaut (geen familie) – wier man Jan Palsterman het leven liet als bij de aanslag op de Delhaize in Aalst – en haar dochter Irena Palsterman.

Maar ook als de KI De Staerke vandaag buiten vervolging stelt, is voor advocaat Callebaut het dossier niet gesloten. “Als de KI De Staerke buiten vervolging stelt, stappen we naar het Hof van Cassatie en als we ook daar geen gelijk krijgen, gaan we naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.”

Callebaut wil dat het onderzoek terugkeert naar Dendermonde. “Ik zeg niet dat De Staerke een van de daders was van de aanslag, wel dat hij er minstens meer van afweet. Waarom? Hij is op verkenning geweest en hij heeft een koffer verborgen waarin wapens hebben gezeten, maar dat onderzoeksspoor heeft men verknoeid.” Als de KI De Staerke vandaag, ruim zestien jaar na de aanslag in Aalst, buiten vervolging stelt, is het Bende-onderzoek wellicht bezegeld. Al blijft het speurdersteam in Jumet officieel operationeel.

Bron » De Standaard