Bende-cel weldra zonder verdachte

De enige officiële verdachte in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, Philippe De Staerke (43), krijgt op 28 maart van de raadkamer in Charleroi te horen of hij verder in dit onderzoek vervolgd wordt of niet. 

Een dag nadat de burgerlijke partijen het al wisten, vernam de advocaat van De Staerke dat het einde van de tunnel voor zijn cliënt in zicht komt. Algemeen wordt verwacht dat De Staerke buiten vervolging zal worden gesteld. Het parket zal in elk geval in die aard vorderen.

De enige mogelijkheid voor de teleurgestelde nabestaanden van de Bende-slachtoffers is dat hun advocaten bijkomende onderzoeksopdrachten zouden vragen. Het blijft de vraag of onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix en zijn twintig speurders – ooit waren er honderd – daarop zullen (kunnen) ingaan.

Philippe De Staerke werd in juni 1987 door het hof van Beroep van Gent veroordeeld tot 20 jaar voor zijn aandeel in een reeks van overvallen en diefstallen, die werden toegeschreven aan de bende van Baasrode.

Hij werd daags na zijn veroordeling door onderzoeksrechter Guido Troch, die in Dendermonde de zogenaamde Delta-cel leidde, in verdenking gesteld voor de overval op het Delhaize-warenhuis in Aalst op vrijdag 9 november 1985. Daarbij vielen acht doden. Na meer dan 13 jaar cel is Philippe De Staerke vorig jaar voorlopig vrijgelaten. Al die tijd heeft hij ontkend ook maar iets te maken te hebben met de Bende-feiten.

Bron » De Standaard